Ny korrupsjonssak farlig for Zuma

ANC-leder Jacob Zuma har i årevis måttet forsvare seg mot anklager om at han som visepresident var åpen for bestikkelser. Her er Zuma fotografert under feiringen av den tidligere zulukongen Shaka i Sør Afrika i fjor høst. Foto: AP / Scanpix. Les mer Lukk

<pDen fornyede korrupsjonstiltalen mot det sørafrikanske regjeringspartiet ANCs leder Jacob Zuma vil neppe forhindre at han blir valgt til president i april i år.</p

Johannesburg (NTB-Reuters-AP): Den fornyede korrupsjonstiltalen mot det sørafrikanske regjeringspartiet ANCs leder Jacob Zuma vil neppe forhindre at han blir valgt til president i april i år. Men den kan skade hans styringsevne.

For å styrke sin makt, kan Zuma bli presset lenger ut mot venstrefløyen i ANC, der han har sin maktbase.

ANC-lederen bygger sin politiske styrke på støtte fra fagbevegelsen og fra Sør-Afrikas kommunistparti, så vel som på en betydelig popularitet i folket.

- Korrupsjonssaken vil følge ham som en skygge. I praksis kan dette komme til å hindre Zuma både i å styre hjemlandet og styrke Sør-Afrikas innflytelse i utlandet, mener analytikeren Mark Schroder.

Anklager

Jacob Zuma har i årevis måttet forsvare seg mot anklager om at han som visepresident var åpen for bestikkelser.

Beskyldningene mot ham har vært forsøkt lagt til side, men tidligere denne måneden ble henleggelsen av korrupsjonssaken omgjort av en ankedomstol.

Mange av Zumas tilhengere mener saken har utviklet seg til en politisk heksejakt snarere enn en jakt på rettferdighet. Den 67 år gamle ANC-lederen er populær, men også omstridt, og har mange politiske fiender.

Zuma er zulu, og henter mye av sin støtte fra zuluenes kjerneområder langs kysten nordøst i Sør-Afrika. Mange tenåringer her går omkring i T-skjorter med bilde av ANC-lederen og påskriften «100 prosent zulugutt».

Tragikomisk?

Den framstående politiske kommentatoren Justice Malala mener ANC likevel bør innse at Zuma er så skadeskutt at han ikke kan lede Sør-Afrika.

- Hvis hele den skitne sagaen om Jacob Zuma ikke hadde vært så tragisk, ville den vært til å le av, skrev Malala nylig.

Oppstyret rundt Zumas personlige forhold kan trekke oppmerksomhet bort fra andre viktige saker. Ett av disse er kriminaliteten, som helst bør være kraftig redusert før fotball-VM som Sør-Afrika skal være vertskap for neste år.

Et annet er den omfattende epidemien av hiv og aids som herjer landet.

Jacob Zuma har ikke imponert med sin kunnskap om faren for hivsmitte - han hevdet i sin tid at det ikke var så farlig at han hadde hatt sex med en prostituert, for han hadde jo dusjet etterpå.