– Sjekk pulverapparater utendørs

Brannslukkingsapparat skal ikke sjekkes inne. Foto: Colourbox. Les mer Lukk

<pBrannslukningsapparater må sjekkes jevnlig, men det bør skje utendørs. Innendørs tester som har gått galt har resultert i en rekke skader, noen i 100.000-kroners klassen.</p

Brannsikkerhet  
• Røykvarsler og håndslukker har vært påbudt i alle norske boliger siden 1990.
• De fleste hjem er utstyrt med brannslukkingsapparat med pulver.
• Pulverapparatene skal ristes jevnlig, gjerne fire ganger i året.
• Etter fem år skal apparatet kontrolleres av fagmann og etter ti år leveres til service.
• Nye tall tyder på at 60 prosent ikke har vedlikeholdt brannslukkerne i boligen tilfredsstillende, melder forsikringsselskapet TrygVesta. (©NTB)

– Det som skjer, er at splinten som låser håndtaket faller ut eller er borte. Når pulverapparatet snus og ristes, noe som bør gjøres fire ganger i året, er det veldig lett å komme borti håndtaket og utløse pulvermekanismen, forklarer Espen Jensen i TrygVesta. Han er leder for skadeseksjon bygning i selskapet, og har registrert en rekke skademeldinger etter uhell med pulverapparater.

– Apparatet tømmes på få minutter, og pulveret blåses ut i hele rommet. På kort tid kan det gjøre svært stor skade, sier Jensen, som forteller at spesielt elektronisk utstyr som PC og TV er svært utsatt.

– Skadene kommer raskt opp i mange titusener, vi har hatt flere skader på over 100.000 kroner som skyldes uhell ved kontroll av pulverapparater. Støvet legger seg over alt og er svært vanskelig å tørke vekk. Vi anbefaler bruk av en kraftig industristøvsuger for å fjerne det, sier Jensen. Han sier at slike skader normalt dekkes av forsikringen, men det medfører mange problemer med ødelagte eiendeler og opprydding for boligeieren.

Han oppfordrer derfor folk til å være nøye med å kontrollere pulverapparatene sine, men passe på at splinten er på plass. Og helst foreta kontrollen utendørs. (©NTB)