UD-ansatt sammenligner Israel med nazistene

Israels angrep på Gazastripen har ført til store lidelser for den palestinske befolkningen der. Foto: Skjermdump. Les mer Lukk

<pEn ansatt ved den norske ambassaden i Saudi-Arabia sammenligner i en e-post Israels angrep på Gazastripen med Holocaust.</p

E-posten, der den norske ambassadeansatte sidestiller bilder av jødeutryddelsene med bilder fra den siste månedens israelske angrep på Gazastripen, har kommet den israelske avisen Jerusalem Post i hende.

E-posten er sendt fra vedkommendes e-postkonto ved Norges ambassade i Saudi-Arabia.

– Barnebarna til de overlevende etter Holocaust gjør nå det samme mot palestinerne som Nazi-Tyskland gjorde mot besteforeldrene deres, heter det i e-posten.

Sendt til venner

E-posten inneholder blant annet bilder av piggtrådgjerder rundt konsentrasjonsleire fra andre verdenskrig, sammenstilt med bilder av den såkalte sikkerhetsmuren på Vestbredden.

Det blir i e-posten oppfordret til å sende den videre til andre.

Den ansatte ved den norske ambassaden i Saudi-Arabia innrømmer på telefon til Jerusalem Post at e-posten er sendt til noen få venner, men understreker at den er av privat karakter.

Vedkommende vil ikke si om det er passende å bruke e-postkontoen sin ved ambassaden til denne typen ytringer.

– Det ønsker jeg ikke å si noe om, sier den UD-ansatte til den israelske avisen.

UD: – Uheldig

Kommunikasjonsrådgiver i UD, Haakon Svane, sier at e-posten var av privat karakter og ikke ment for offentligheten.

– Det er uheldig at saken er kommet på trykk. Og det er ikke naturlig at UD-ansattes private meninger blir distribuert gjennom UDs kommunikasjonskanaler. Innholdet i e-posten står utelukkende for vedkommendes regning. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Svane til NTB.

Det Oslo-baserte Senter mot antisemittisme reagerer sterkt på e-posten og har overlevert et protestbrev til utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Vi beklager at Utenriksdepartementet gjennom dette bidrar til å forsterke antisemittiske tendenser, som i det siste har vært ganske fremtredende i norske medier, heter det i brevet som er ført i pennen av direktør Erez Uriely.

Blogget om UD

Etter det NTB erfarer er den ansatte ved ambassaden den samme som høsten 2007 utleverte sensitiv informasjon og kritiserte UD i en blogg på VG Nett.

Kritikken gikk den gang blant annet på behandlingen av lokalt ansatte ved ambassaden.

UD uttrykte den gang misnøye med bloggen.

– Det er ikke naturlig for ansatte å omtale forhold til andre land eller kritikkverdige forhold i UD, ble det understreket overfor ABC Nyheter. (©NTB)