– Frp står på sitt

VIL HA MAKTA: Siv Jensen og Fremskrittspartiet nekter fremdeles å støtte en borgerlig regjering de selv ikke er del av. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pPartiformann Siv Jensen fastholder at Frp ikke vil støtte en regjering partiet selv ikke er medlem av. Men noen fortolkning av denne strategien vil hun ikke gi seg i kast med.</p

– Et samlet sentralstyre, med full tilslutning fra stortingsgruppen, står bak dette standpunktet. Vi holder invitasjonen til de andre borgerlige partiene om samarbeid åpen, men konstaterer at ingen av de tre gidder å svare, sier Jensen.

De siste dagenes fornyede spekulasjoner om hvem som skal danne regjering sammen hvis det rødgrønne flertallet ryker, har igjen rettet søkelyset mot forholdet mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Jensens uttalelser mandag bringer ingen avklaring.

– Jeg registrerer at det er et spill i gang om å resirkulere Bondeviks siste regjering, tidenes kanskje mest upopulære i Norge. Vi vil ikke delta i hypotetiske diskusjoner om noe som ligger åtte måneder fram i tid, sier Frp-lederen.

Uttalelsene til Høyres Per-Kristian Foss om at Jensen kan glemme alle forhåpninger om å bli statsminister etter valget, trekker Frp-lederen på skuldrene av.

Spill

Partilederen fastholder at Frp ikke vil la seg dra inn i spillet om hvem som eventuelt skal etterfølge Jens Stoltenberg som regjeringssjef.

– Vi skal diskutere de politiske sakene i månedene framover. Akkurat nå arbeider vi intenst med forslag til krisepakke. Jeg kan love svært konkrete tall når det gjelder skattelette for næringslivet og for enkeltpersoner. Vi foreslår også å bruke betydelige summer på veiprosjekter og fornybar energi, sier Jensen.

Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre la i forrige uke fram felles innspill til regjeringens tiltakspakke. En samordnet presentasjon som forsterket inntrykket av en sentrum-høyre-offensiv med Frp på sidelinjen. Frp ble ikke spurt om å delta og legger torsdag fram sine egne forslag.

– Det de tre presterte, er ikke særlig imponerende. Det er ikke ett eneste tall, og de ti sidene med forslag består stort sett av selvfølgeligheter. Norge trenger noe helt annet i den krisetiden landet gjennomlever, og det tar vi konsekvensen av, sier Jensen.

Uklarhet

Hun mener at Høyre-leder Erna Solbergs uttalelser om at en firepartiregjering på borgerlig side er «urealistisk» bidrar til ytterligere uklarhet, ikke til avklaring. Jensen synes heller ikke særlig om oppfordringen til Frp om å skaffe seg flere venner i politikken.

– Fra Frp kommer det ingen ultimative krav, mens det fra KrF, Høyre og Venstre kommer slike krav i ett sett. Vi skal hele tiden endre vår politikk, sa partilederen etter sentralstyremøtet.

Hun la til at kompromisser ikke bare slenges fram uten videre, men kommer som resultatet av forhandlingene partiene imellom.

– Jeg har ikke registrert noen vilje til samarbeid fra de tre partiene, sier Jensen.

Hun vil ikke innlate seg på spekulasjoner om hvorvidt det er mer sannsynlig at Frp etter valget vil velte en Ap-regjering enn en borgerlig regjering etter modell av Bondevik-II.

– Tiden vil vise om det blir Frp mot alle. Vi vil ikke være en del av grunnlaget for en Stoltenberg-regjering, ei heller for en Bondevik-konstruksjon, fastholdt Jensen.