– Drapsoffer var fange på «dødens gård»

TO DREPT: To personer ble funnet drept på Vollheim gård i Søndre Land i Oppland. Nå sitter et søskenpar på tiltalebanken. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Les mer Lukk

<pAktor i rettssaken etter drapene på Vollheim gård sier det finnes opplysninger om at drapsofferet Jan Petter Aarstad ble holdt fanget av de andre på gården.</p

Drapene i Søndre Land  

• Ragnar Bjertnes Abrahamsen (35) ble 4. januar funnet død i en låve på Vollheim gård i Søndre Land i Oppland.

• Onsdag 23. januar fant politiet et nytt lik i en brønn på Vollheim gård. Politiet bekreftet senere at det var 41 år gamle Jan Petter Aarstad, som hadde vært savnet siden oktober 2006.

• Søskenparet Berit Thorstensen (52) og Knut Arne Thorstensen (34) bodde på gården og er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter på begge drapsofrene.

• Ronny Kjeldsen (43), kjæreste med Berit Thorstensen, er tiltalt for medvirkning til drapet på Aarstad.

• Ole Kristian Bjørnsen (31) og Knut Keiko Kaasastul (32) er medtiltalt for drapet på Ragnar B. Abrahamsen.

• Bjørnsen, Kaasastul og Knut Arne Thorstensen er også tiltalt for to grove ran og for utpressing ved at de den 23. og 28. desember 2007 tvang seg inn i to privatboliger og truet til seg verdier med våpen. Begge ranene skal ha skjedd på oppdrag fra Berit Thorstensen.

• Berit Thorstensen er også tiltalt for å ha hevet Jan Petter Aarstads trygd i over ett år etter at han ble drept.

Påtalemyndigheten mener Berit Thorstensen (52) styrte gården i Søndre Land med jernhånd, og at hun sammen med de andre var med på planlegging av både ran og drap. Dette nekter hun imidlertid for i retten.

Var redd

Det eneste kvinnen erkjenner skyld for er posten om bedrageri av trygdemidlene til den drepte Jan Petter Aarstad (41). I over ett år etter at han i november 2006 ble drept og kastet i brønnen på gården, mottok hun pengene fra Nav.

– Det er opplysninger i saken om at Jan Petter Aarstad skal ha blitt kalt politiinformant, og det skal ha vært rykter blant dem som bodde der om at han var blitt plassert på gården av politiet for å avdekke kriminelle forhold, sa aktor Klundseter i sitt innledningsforedrag.

Han sa det også hadde kommet opplysninger om at Aarstad fryktet de andre på gården, og et vitne skal ha fortalt politiet at 41-åringen var holdt fanget der.

Nekter

Bare én av de tiltalte erkjente skyld for drapet på Aarstad da rettssaken mandag startet i Gjøvik tingrett. Retten er for anledningen satt i Lillehammer.

Knut Arne Thorstensen (34) erkjente skyld for drapet mens både søsteren Berit og hennes kjæreste Ronny Kjeldsen nektet skyld for drapet.

De to andre som også er tiltalt i saken, skal derimot ikke ha hatt noe med drapet på Aarstad å gjøre, men er tiltalt for drapet på Ragnar B. Abrahamsen i romjulen 2007. (©NTB)

Oppdatert med en utvidet versjon 13:29.