Egypt inviterer til nye samtaler

Frankrikes president Nicolas Sarkozy (t.v.) ønsker en internasjonal konferanse for å skape fred mellom palestinere og israelere. Hans egyptiske kollega Hosni Mubarak inviterer partene til nye samtaler i Kairo. Foto: REUTERS/Amr Dalsh/SCANPIX Les mer Lukk

<pEgypt har invitert utsendinger fra både Israel og palestinske organisasjoner til samtaler i Kairo. På Gazastripen fikk endelig innbyggerne et sårt etterlengtet pusterom.</p

Det er heller ikke denne gangen meningen at utsendingene skal møtes ansikt til ansikt når de ankommer den egyptiske hovedstaden.

– Egypt har invitert israelske og palestinske utsendinger til separate samtaler i Kairo torsdag, sier en tjenestemann i det egyptiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået MENA.

Det har foreløpig ikke kommet noe svar på invitasjonen, verken fra Israel, Hamas eller palestinske selvstyremyndigheter.

Hensikten med møtene er ifølge den egyptiske tjenestemannen å stabilisere våpenhvilen som Israel og Hamas inngikk hver for seg søndag.

– Vi håper at partene kan bli enige om å ta skritt slik de er skissert i det egyptiske fredsinitiativet, blant annet å så en slutt på beleiringen av Gazastripen, sier han.

Stille natt

Egypts president Hosni Mubarak har i tillegg kunngjort at han planlegger å være vert for en internasjonal konferanse der målet er å samle inn penger til gjenoppbygging på Gazastripen.

For første gang på tre uker fikk innbyggerne på Gazastripen oppleve en natt uten kamphandlinger.

– Alt er rolig. det har ikke vært aktivitet av noe slag i natt, sier en talsmann for den israelske hæren.

Palestinske sikkerhetskilder hadde heller ikke noe melde om mandag morgen.

Ønsker fredskonferanse

Israels statsminister sa søndag at Israel ønsker å trekke seg ut av Gazastripen så fort som mulig.

Samtidig forlot israelske soldater enkelte stillinger inne på Gazastripen, men omfanget av tilbaketrekningen er fremdeles uklart.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy mener våpenhvilen representerer et første skritt på veien, og at partene nå bør benytte sjansen til å gå videre i fredsarbeidet.

– Vi bør umiddelbart arrangere en stor, internasjonal konferanse, slik at en fredsavtale kan komme på plass i løpet av året, sier Sarkozy.

Fant 95 døde

Storbritannias statsminister Gordon Brown oppfordrer på sin side Israel til å åpne grensene til Gazastripen igjen.

Den relative roen på Gazastripen søndag og natt til mandag ga innbyggerne mulighet til å lete etter savnede.

Minst 95 døde er blitt trukket fram fra ruinene i Gaza by det siste døgnet, noe som har ført de palestinske tapstallene opp i 1.300, ifølge sykehuskilder.

På israelsk side er tre sivile og ti soldater drept. (©NTB)