Stille over Gaza

Israelske soldater på vei hjem fra Gaza i morgentimene søndag. Les mer Lukk

<pHimmelen over Gazastripen var søndag morgen for første gang på 22 dager stille etter at Israel stanset sin militæroffensiv.</p

En nervøs ro hersket i territoriet etter offensiven som har kostet minst 1.206 palestinere livet, blant dem 410 barn, og lagt store deler av enklaven i grus.

En talsmann for den israelske hæren bekreftet at våpenhvilen trådte i kraft klokka 02 lokal tid, i tråd med vedtaket til det israelske sikkerhetskabinettet.

Holdbarheten av våpenhvilen var likevel i tvil siden Hamas, som ikke er part i avtalen, varslet at de ikke vil legge ned våpnene før hver eneste israelske soldat er ute av Gazastripen og blokaden av enklaven med 1,5 millioner mennesker er opphevet.

Likevel var det søndag morgen ennå ikke avfyrt en eneste rakett fra Gazastripen etter at våpenhvilen trådte i kraft. Lørdag ble det avfyrt rundt 30 raketter, inkludert åtte i timene etter at det ble kunngjort at Israel ville stanse offensiven.

Truer Hamas

Statsminister Ehud Olmert sa at Israel har nådd sine mål. Men styrkene blir fortsatt stående på Gazastripen på ubestemt tid, og han gjorde det klart at Israel vil svare om Hamas igjen skyter ut raketter mot Israel.

– Hvis våre fiender kommer til at slagene de har mottatt ikke er nok, og de er interessert i å fortsette å slåss, er Israel forberedt på det og vil føle seg fri til å fortsette å reagere med stor styrke, sa Olmert.

Et av de viktigste målene til Israel var å stanse Hamas’ evne til å fortsette å væpne seg ved smugling gjennom tunneler under grensa til Egypt.

Avtalen som Israel og USA inngikk fredag om samarbeid for å stanse våpensmuglingen var en viktig forutsetning for at Israel bestemte seg for å stanse offensiven.

Men Egypts utenriksminister Ahmed Abdul Gheit sier at Egypt ikke er bundet av avtalen. Egyptisk medvirkning er avgjørende for å stanse smuglingen.

Hamas holdt utenfor

Ved å erklære ensidig våpenhvile har Israel unngått å inngå en avtale direkte med Hamas som Israel kaller en terroristbevegelse, og Israel står igjen som den som legger premissene og bestemmer agendaen.

Skulle det igjen bli avfyrt raketter fra Gazastripen, kan Israel legge skylden på Hamas for å bryte våpenhvilen.

Men et Hamas som er forbigått, vil neppe føle seg forpliktet til å respektere våpenhvilen, og det er stor risiko for at den ikke holder.

Selv om Hamas led et kraftig nederlag i krigen, er trolig bevegelsen styrket hos en rasende palestinsk befolkning både på Gazastripen og på Vestbredden.

Toppmøte i Egypt

Egypt har innkalt til et internasjonalt toppmøte søndag ettermiddag der en rekke europeiske ledere, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og palestinernes president Mahmoud Abbas har tilsagt sitt nærvær.

President Hosni Mubarak sier at han vil fortsette innsatsen for å skape fred og åpen blokaden av Gazastripen nå som en våpenhvile er på plass.

Mubarak fortsetter sin innsats selv om Israel har unnlatt å inngå en avtale med Hamas slik han med sin mekling prøvde å få til.

Ban Ki-moon og USAs utenriksminister Condoleezza Rice ønsket våpenhvilen velkommen, men Ban gjorde det klart at Israel også må trekke seg ut av Gazastripen.

Humanitær hjelp

Talsmannen til Olmert, Mark Regev, sa lørdag at Israel er klar til å åpne for en dramatisk økning av leveranser av mat og medisiner til Gazastripen om våpenhvilen holder.

Men uten en avtale med Hamas om hvem som skal kontrollere grensa, frykter diplomater at mangelen på andre viktige varer, inkludert byggematerialer skal hindre gjenoppbyggingsarbeidet i den utbombede enklaven.

Det er stor mangel på mat, gass til matlaging og varme, strøm og drikkevann, og Israels bombing av tunnelene til Egypt vil bare gjøre Gazastripen enda mer avhengig av de få varene Israel og Egypt måtte slippe inn.