Ingen søskenkjærlighet i retten

For et år siden fant politiet først en død person, siden en til, på Vollheim gård i Søndre Land i Oppland. Arkivfoto: Sara Johannessen / SCANPIX Les mer Lukk

<pMens Knut Arne Thorstensen (34) har tilstått medvirkning til drapene på Vollheim gård, nekter storesøsteren Berit (52) for alt.</p

Drapene i Søndre Land  
*Ragnar Bjertnes Abrahamsen (35) ble 4. januar funnet død i en låve på Vollheim gård i Søndre Land i Oppland.
*Onsdag 23. januar fant politiet et nytt lik i en brønn på Vollheim gård. Politiet bekreftet senere at det var den 41 år gamle Jan Petter Aarstad, som hadde vært savnet siden oktober 2006.
*Søskenparet Berit Thorstensen (52) og Knut Arne Thorstensen (34) bodde på gården og er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter på begge drapsofrene.
*Ronny Kjeldsen (43), kjæreste med Berit Thorstensen, er tiltalt for medvirkning til drapet på Aarstad.
*Ole Kristian Bjørnsen (31) og Knut Keiko Kaasastul (32) er medtiltalt for drapet på Ragnar B. Abrahamsen.
* Bjørnsen, Kaasastul og Knut Arne Thorstensen er også tiltalt for to grove ran og for utpressing ved at de den 23. og 28. desember 2007 tvang seg inn i to privatboliger og truet til seg verdier med våpen. Begge tilfellene skal ha skjedd på oppdrag fra Berit Thorstensen.
*Berit Thorstensen er også tiltalt for å ha hevet Jan Petter Aarstads trygd i over ett år etter at han ble drept.

(©NTB)

Mandag starter rettssaken etter at politiet i fjor fant først en, og deretter ytterligere en død person, på det som skulle få tilnavnet «dødens gård» i Søndre Land i Oppland.

Fem personer, blant dem søskenparet Berit (52) og Knut Arne Thorstensen (34), er tiltalt for å ha stått bak drapene på Jan Petter Aarstad og Ragnar B. Abrahamsen.

Sammen med søskenparet er også Berit Thorstensens kjæreste, 42 år gamle Ronny Kjeldsen og vennene Ole Kristian Bjørnsen (31) og Knut Keiko Rønningen Kaasastul (32) tiltalt.

Risikerer forvaring

Ifølge påtalemyndigheten skal retten vurdere et drap med preg av å være en henrettelse, og et annet hvor offeret ble dopet ned og dumpet i en brønn. Jan Petter Aarstad forsvant høsten 2006 og ble ikke funnet før under etterforskningen av drapet på Ragnar B. Abrahamsen i julen 2007.

Aarstad ble funnet i brønnen på Vollheim gård den 23. januar i fjor med en vaskemaskin, en gressklipper og en mengde skrot og stein over seg. Det er ikke klart om 31-åringen døde av en overdose heroin eller om han druknet i brønnen.

Abrahamsen ble funnet skutt i hodet og brystet inne i låven på gården.

Varsler forvaring

– Begge drapene er begått under særdeles skjerpende omstendigheter, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til NTB.

De to søsknene er begge undersøkt av rettspsykiatere og begge er kjent tilregnelige. Påtalemyndigheten har varslet at det kan bli lagt ned påstand om forvaring i inntil 21 år for søskenparet og for Bjørnsen. Alle de tre er tidligere straffedømt og vil teoretisk oppfylle alle krav til forvaringsdom.

Berit Thorstensen er utpekt som oppdragsgiveren. Hun skal ikke ha vært med til stede under noen av de påtalte voldshandlingene i tiltalen.

Uenige søsken

Knut Arne Thorstensen har tilstått alt og har bistått politiet under avhør og i en rekonstruksjon om drapene som skjedde på Vollheim gård.

– Han har siden han ble fengslet i denne saken fortalt alt han vet. Både om seg selv og om andre, sier advokat Johnny Veum som forsvarer 34-åringen.

Søsteren har derimot ikke erkjent noe som helst knyttet til drapene på Aarstad og Abrahamsen eller de to ranene. Ifølge påtalemyndigheten har 51-åringen vært pådriver og planlegger for begge drapene. Hennes forsvarer, advokat Tor Kjærvik, sier Berit Thorstensen ikke erkjenner skyld.

– Søsteren ga oppdrag

Foruten drapene er to grove ran den 23. og 28. desember 2007 tatt med i tiltalen. Ransofrene skal ha blitt vekket midt på natten av Knut Arne Thorstensen, Bjørnsen og Kaasastul og truet med skytevåpen eller kjøttøks.

Også for disse forholdene er Berit Thorstensen utpekt som oppdragsgiver.

Siste punktet i tiltalen er et punkt om at Berit Thorsen skal ha mottatt uføretrygden den drepte Jan Petter Aarstad fikk, fra han ble drept og helt til saken ble rullet opp i januar i fjor. Til sammen utgjorde dette over 230.000 kroner. Dette er det eneste punktet den 51 år gamle kvinnen erkjenner skyld for.

– Hun innrømmer å ha mottatt Aarsets uføretrygd etter at han var død, men det er også det eneste, sier Kjærvik til NTB.

Husker ikke

Knut Arne Thorstensen er 18 år yngre enn søsteren. Den flere ganger straffede mannen har helt siden oppveksten slitt med betydelige rusproblemer, og av den grunn er det deler av punktene i tiltalen han ikke husker,

– Han har forklart at han ikke husker deler av hva som skjedde fordi han i denne perioden nærmest var konstant ruset. Men han avviser ikke at det kan ha skjedd, sier Veum til NTB.