- Viktig avklaring på borgerlig side

Siv Jensen (Frp), Dagfinn Høybråten ( KrF) og Erna Solberg (H) etter onsdagens møte med de parlamentariske lederne på statsministerens kontor onsdag, om arbeidet med den økonomiske tiltakspakken som skal legges frem 26. januar. Tiltakspakken skal avhjelpe virkningene av finanskrisen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX. Les mer Lukk

<pDet var klokt av Høyre-leder Erna Solberg å sette Frp på sidelinjen og markere et regjeringsalternativ med Venstre og KrF, mener valgforsker.</p

Torsdag la Høyre sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti fram felles krav og innspill til regjeringens tiltakspakke. Fremskrittspartiet ble ikke spurt om å være med. Samtidig gjorde Høyre-lederen det klart at det ikke er realistisk med et regjeringsalternativ med alle de fire partiene på borgerlig side.

– Det kan se ut som om Høyre har valgt side og vi ser en tydeligere markering av et regjeringsalternativ, sier professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud til NTB.

Hun mener det var klokt av Solberg å komme med en avklaring nå, i god tid før høstens valg.

– Det har vært brukt som argument at de ikke evner å presentere et alternativ. Nå slipper de å ha den uklarheten sittende, legger Narud til.

Polarisering

Det at Høyre, KrF og Venstre samlet seg om felles innspill til regjeringens krisepakke, mener hun peker fram mot det som skal skje til høsten.

– Det er en klok strategi overfor velgerne. To klare regjeringsalternativer vil virke gunstig inn på valgoppslutningen, men også være gunstig for oppslutningen om de to alternativene, mener Narud.

Om en regjering med Høyre, KrF og Venstre vil se dagens lys etter høstens valg, er avhengig av partienes samlede oppslutning i forhold til Frp. Narud peker på at Frp fortsatt holder seg godt over 20 prosent på meningsmålingene.

– Det blir ikke noe regjeringsdeltakelse ut av det, den kampen tror jeg Frp har innsett at de har tapt. Så får vi heller se hvordan det går med regjeringsalternativene mot 2013, sier Narud.

Rødgrønt flertall

Flere meningsmålinger den siste uka har gitt flertall for den rødgrønne regjeringen. Etter en lang periode med svak oppslutning på målingene har regjeringspartiene, spesielt Ap, kommet tilbake, men professoren mener at det ikke gir dem noen grunn til å juble.

– Mye kan skje fram til valget. Ikke minst tror jeg innholdet i krisepakken og om den virker vil ha stor betydning for oppslutningen om de rødgrønne, sier Narud.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ser på sin side ikke Høyre-leder Erna Solbergs uttalelser om regjeringssamarbeid som noe endelig oppgjør med Frp. Han synes ikke at Høyre har valgt mellom Frp og KrF/Venstre.

– Slik jeg ser det, har ikke Høyre-lederen gjort annet enn å erkjenne det alle har sett etter hvert, nemlig at det er urealistisk å få med alle de fire borgerlige partiene i samme regjering. Men noen endelig avklaring på borgerlig side er det ikke, sier Stoltenberg til NTB.