Dødstallet til himmels

En FN-ansatt betrakter hjelpeløst det brennende hovedkvarteret til FN på Gazastripen etter at det ble angrepet av israelske styrker. Flere tonn mat og medisiner som en desperat befolkning trenger, gikk opp i røyk. Foto: Scanpix/Reuters/Yasser Qdeah Les mer Lukk

<pDødstallet på Gazastripen steg til 1.105 fredag, og Israels brutale militæroffensiv fortsatte med full styrke inn mot hjertet av Gaza by.</p

Den israelske hæren varslet full avstengning av Vestbredden i 48 timer etter at Hamas kalte til en raseriets dag fredag i protest mot militæroffensiven på Gazastripen.

Blant de 1.105 som hittil er registrert drept, er 355 barn under 18 år, ifølge sykehuskilder i Gaza by. I tillegg er 5.130 mennesker skadd.

Minst 50 mennesker ble drept fredag, en av de blodigste dagene hittil siden Israel for 21 dager siden iverksatte krigen mot Gazastripen.

Blant de drepte var en av Hamas’ toppledere, innenriksminister Said Siam, som ble drept sammen med sin bror og sin sønn i et luftangrep mot brorens hus nord for Gaza by.

Dødsfallet til Siam var bare en av flere dramatiske episoder i de harde kampene fredag. Israelske styrker bombet også et sykehus med hundrevis av pasienter, bygningen der et 20-tall medier har sine kontorer og FNs hovedkvarter, der flere tonn mat og medisiner gikk opp i flammer.

Vettskremte sivile

En bølge av skrekkslagne mennesker, mange med gråtende barn i armene, flyktet unna de israelske styrkene som rykket fram mens krigsfly uavlatelig bombet området.

Hundrevis av mennesker søkte tilflukt fra bombingen i Al-Quds-sykehuset i Tel al-Hawa-nabolaget, men da mørket falt på, ble de tvunget til å rømme igjen fra flammene etter bombingen.

Pasienter som var såret ble observert mens de strevde med å komme seg ut av sengene og slepe seg i sikkerhet i den kalde natta der kulene fløy veggimellom.

Minst tre barn i kuvøser og tre mennesker som var koblet til livreddende utstyr ble trillet ut av det brennende sykehuset.

Men militante palestinere trosset offensiven og avfyrte rundt 25 raketter og granater mot Israel. Fem mennesker ble såret av en av rakettene i Beersheva.

Diplomatiet kverner

På den diplomatiske fronten fortsatte Egypt arbeidet med å få på plass en våpenhvile.

Israels forhandlingsleder Amos Gilad reiste tilbake til Jerusalem etter samtaler i fire timer med den egyptiske forhandlingslederen Omar Suleiman, og fredag ventes han tilbake for å fortsette drøftingene.

Hamas på sin side varslet at de er klar til akseptere en ett år lang våpenhvile dersom Israel trekker styrkene ut av Gazastripen og opphever blokaden av den tettpakkede enklaven.

Samtidig opplyste Israels statsminister Ehud Olmert at utenriksminister Tzipi Livni reiser til Washington for å undertegne et notat sammen med USA om felles anstrengelser for å stanse våpensmuglingen til Gazastripen.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice kom med en forsiktig kritikk av Israel da hun sa at bombingen av FN-hovedkvarteret var uheldig. Hun snakket på telefon med de israelske lederne om vanskene angrepet førte til.

Rasende FN

En rasende generalsekretær i FN, Ban Ki-moon, brukte imidlertid sterke ord da han i skarpe ordelag fordømte angrepet, der tre av FNs ansatte ble såret.

Israel beklaget, men hevdet at bombingen var et svar på skyting fra bygningskomplekset. Dette avvises av FN, og ifølge CNN vedgår anonyme israelske kilder også at det ikke var tilfelle.

Israel ble også kraftig kritisert i FN, der hovedforsamlingen kom sammen til et krisemøte om situasjonen på Gazastripen.

– Gaza står i brann. Det er forvandlet til et brennende helvete, sa hovedforsamlingens president, Miguel D’Escoto Brochmann, fra Nicaragua.

– Krenkelsene av folkeretten er godt dokumentert: kollektiv avstraffelse, uforholdsmessig militær kraft, angrep på sivile mål, inkludert boliger, skoler, moskeer og universiteter, sa D’Escoto. (©NTB)