Kaos på Gaza-sykehus

ALVORLIG: Situasjonen på sykehuset i Gaza er helt kritisk. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pEn ueksplodert israelsk bombe skapte torsdag kaos på et sykehus i Gaza by. </p

Mange barn er innlagt på sykehuset, og det er ikke mulig å evakuere pasientene.

Ola Skuterud i Den internasjonale Røde Kors-komiteen sier til NTB at sykehuset ble rammet av et israelsk flyangrep torsdag morgen. Ingen skal ha blitt drept eller skadd i dette angrepet, forteller Skuterud på telefon fra Jerusalem.

– Sykehuset huser 35 krigsskadde, de fleste av dem barn, opplyser Skuterud videre. Arbeidet ved sykehuset er nå nærmest umulig, og Røde Halvmånes ambulansetjeneste i Gaza by er lammet, forteller han.

– Ble beskutt

– Det er ganske enkelt totalt uakseptabelt at folk som er såret og på sykehus, på denne måten utsettes for ytterligere fare og usikkerhet, sier operasjonsdirektør Pierre Krähenbühl i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), som torsdag var i Oslo, til NTB

Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen er det rundt 100 personer på sykehuset.

– Vi kan ikke evakuere sykehuset, for vi har ingen steder å evakuere pasientene til, sier Skuterud.

Han forteller også at folk fra palestinske Røde Halvmåne som forsøkte å slukke brannen, ble beskutt av israelske soldater på bakken.

Ueksplodert

En av bombene som traff sykehuset, gikk av og satte fyr på et område der det ligger operasjonssaler og lager for medisiner. Den andre bomben eksploderte ikke da den slo ned, men sitter fast i en vegg. Den utgjør dermed en fare for alle på sykehuset.

Sykehuset Al-Quds består av tre bygninger. Administrasjonsbygningen ble ifølge Ola Skuterud fullstendig ødelagt i angrep på Gazakrigens første dag, og var torsdag tomt for folk.

Sykehuset i Gaza by var en av mange bygninger i sentrum av byen som ble bombet av israelske styrker torsdag.

Støre fordømmer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer de israelske granatangrepene mot en FN-bygning og et sykehus på Gazastripen torsdag.

– Vi fordømmer disse handlingene på det sterkeste, sier Jonas Gahr Støre.

– En våpenstillstand må på plass, og det må umiddelbart opprettes humanitære korridorer slik at hjelpen når fram til en palestinsk befolkning i stadig større nød. Angrep som det i dag er helt uakseptabelt og i strid med internasjonal humanitærrett, sier Støre.

Også Storbritannia og Frankrike fordømmer angrepet på hovedkvarteret til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i Gaza. EU-kommisjonen reagerte med sjokk og forferdelse på nyheten. Bygningen sto torsdag formiddag i brann etter å ha blitt truffet av israelske granater. Også al Quds-sykehuset, som drives av Palestinske Røde Halvmåne, ble rammet.

- Bryter egne forsikringer

Flere hundre palestinere har de siste dagene søkt tilflukt i UNRWA-hovedkvarteret. Området huser også UNRWAs hovedlager for nødhjelpsmidler, og all distribusjon av mat og medisiner til sivilbefolkningen er innstilt.

– Dette skjer på tross av Israels forsikringer om at FNs bygninger, kjøretøyer og personell skal beskyttes. UNRWA er selve livslinjen til den palestinske flyktningbefolkningen, sier Støre.

Han understreker at Israel under folkeretten har en ufravikelig plikt til å beskytte humanitære organisasjoner og hjelpepersonell.

Støre møter Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner i Paris torsdag kveld for videre samtaler. (©NTB)