Dagsland fikk Prøysenpris

VNNERNE: Sigvart Dagsland (fra venstre), Tor Åge Bringsværds og Arnt Birkedal ble tildelt hver sin Prøysenpris i Oslo torsdag. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix. Les mer Lukk

<pÅrets Prøysenpriser er tildelt tre anerkjente kunstnere –– Sigvart Dagsland, Tor Åge Bringsværd og Arnt Birkedal.</p

De tre er ifølge juryen meget anerkjente kunstnere innen sine sjangre – musikk, visekunst og diktning. Prisene, en sølvplakett samt 25.000 kroner, delt ut under en tilstelning i Det Norske Teatret i Oslo torsdag.

Foreningen for komponister og tekstforfattere – NOPA – og bokhandlerkjeden Libris står for utdelingen, som i år skjedde for 13. gang.

Tre kategorier

Prisene ble i år delt ut i tre kategorier – Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens ærespris.

Sigvart Dagsland er tildelt Prøysenprisen. Han har ifølge juryen både rørt og imponert publikum i 25 år.

– Med inderlighet, idealisme og en storslagen og svært personlig stemme, står han opp for de svake og engasjerer seg i det mellommenneskelige, mener juryen.

Teskjekjerringprisen er tildelt Arnt Birkedal, som ifølge juryen med varme og humor skriver dikt, sangtekster, kortprosa og romaner for barn og voksne.

Juryen fant i år grunn til å utdele ærespris, og den ble tildelt Tor Åge Bringsværd for «hans ledige, essayistiske skrivemåte som belyser problemstillinger og paradokser med stor åpenhet og usedvanlig få fordommer», ifølge juryen.

Alf Prøysen til ære

Prøysenprisen er opprettet til ære for Alf Prøysen, og gis for fremragende innsats innenfor musikk, visekunst eller diktning, og innenfor sjangere som forbindes med Prøysen.

Alf Prøysen – hans opprinnelige navn var Alf Olavsen – døde i november 1970, 56 år gammel. Han betraktes som en av Norges fremste kulturarbeidere, visesangere og forfattere.

Prøysen ble født inn i en husmannsfamilie på husmannsplassen Prøysen. Vekslingen mellom storgården og husmannsplassen ble det litterære miljø hvor de aller fleste av hans sanger, stubber og noveller utspiller seg. (©NTB)