De unge terroristene

TATT: Terorristen på dette bildet skal være den samme som er tatt i live. Han har gitt mye innsikt i hvordan operasjonen ble planlagt. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pDe var unge, men mennene som gjennomførte det 60 timer lange terrorangrepet mot Mumbai, var også godt forberedt, godt trent og velfinansierte.</p

Det mener sikkerhetseksperter som har gått gjennom informasjonen som til nå har komme fram om mennene som onsdag gikk til angrep på to luksushoteller, flere sykehus, et jødisk senter, en stor jernbanestasjon og en populær restaurant i Indias handelssentrum.

Minst 195 mennesker ble drept i terroraksjonen.

– Dette var en ekstremt godt planlagt operasjon med tanke på logistikk og valg av tidspunkt, sier Robert Ayers i tankesmia Chatham House i London.

Selv om de spredte død og fordervelse rundt seg, opptrådte terroristene ekstremt konsentrerte og gjorde få feil. Foto: Scanpix.

– Planleggingen av operasjonen var veldig, veldig profesjonell.

Rekognosering

Ifølge indiske etterretningskilder dro flere av de angivelig islamistiske aktivistene som sto bak angrepet, til Mumbai for en måned siden. De skal ha leid et hus og drevet omfattende rekognosering.

En gruppe som kom til Mumbai sjøveien, slo seg sammen med dem da angrepet begynte onsdag kveld, ifølge kildene, som beskriver terroristene som unge menn i alderen 24 til 30 år med omfattende opplæring i militærtaktikk.

I ettertid har en rekke medier brukt dette bildet som illustrasjon på målbevisstheten til terroristene. Foto: Scanpix.

Det antas også at angriperne hadde flere infiltratører og samarbeidspartnere som bygget opp lagre av våpen og ammunisjon, inkludert på de to hotellene Taj Mahal og Oberoi.

– Terrorgruppen har brukt mye tid på å forberede å planlegge dette angrepet, sier Rohan Gunaratna, som har skrevet boken «Inside Al-Qaeda».

På den ene jernbanestasjonen som ble angrepet, har øyenvitner fortalt hvordan angriperne byttet på å skyte og å lade geværene, og på den måten holdt en jevn strøm av kuler gående mot menneskemengden på stedet. Roen og selvsikkerheten de oppviste, er fanget opp av overvåkingskameraer på stasjonen.

Vågalt

– Det vågale med dette angrepet har overrasket mange. Ingen trodde at væpnede menn skulle gå inn på et femstjerners hotell og begynne å skyte rundt seg, sier analytikeren Amit Chanda i Risk Advisory Group.

Ifølge eierne av Taj Mahal var hotellet en tid i forveien blitt advart om et mu

Herjingene i Mumbai ble først oppdaget på togstasjonen. Foto: Scanpix.

lig terrorangrep og hadde styrket vaktholdet. Men ingen ting kunne stanset mennene som angrep onsdag, sier styrelederen i selskapet som eier hotellet, i et intervju med CNN søndag.

– Det er ironisk at vi faktisk fikk en slik advarsel, og at vi faktisk hadde sikkerhetstiltak på plass, sier styreleder Ratan Tata, som ikke vil utdype hva advarselen hadde gått ut på.

– De visste hva de gjorde, de gikk ikke inn på forsiden. Alt sikkerhetsopplegget vårt var konsentrert på forsiden. De planla alt, fremholder han. (©NTB)