Demonstranter jaget politiet i Thailand

Demonstrantene på hovedflyplassen i Bangkok har bortført en politimann, og spenningen i konflikten mellom regjeringen i Thailand og opposisjonen fortsatte lørdag å øke. Foto: AFP Photo / Hoang Dinh Nam / Scanpix. Les mer Lukk

<pPolitiet løp hals over hode da opposisjonelle demonstranter angrep en kontrollpost i utkanten av Bangkok. </p

Bangkok (NTB-AP-AFP): Dermed har demonstrantene kontrollen over hovedfartsåren til hovedflyplassen i landet.

– De gule kommer, ropte en politimann da han så en kolonne med kjøretøyer kjøre mot kontrollposten i høy hastighet lørdag kveld.

15 sekunder senere angrep de opposisjonelle demonstrantene politiet med slynger, jernstenger og kjepper.

De ubevæpnede politifolkene ble tatt fullstendig på senga og valgte å flykte uten å yte motstand. Politiet har ordre om ikke å ta opp kampen med demonstrantene.

Etter at politiet var jaget bort, tok demonstrantenes egne «sikkerhetsfolk» over kontrollposten som ligger på en femfelts motorvei til den internasjonale flyplassen i Bangkok.

Demonstrantene har dermed sikret forsyningslinjene til demonstrantene som okkuperer flyplassen.

Politimann bortført

Gul er bursdagsfargen til kong Bhumibol Adulyadej. Demonstrantene okkuperer flyplassen i kongens navn og har derfor fått tilnavnet «De gule».

Mediefolk var lørdag vitne til at tre demonstranter dyttet en politimann inn i en bil, som så kjørte bort fra Suvarnabhumi-flyplassen. Det var uklart om mannen skulle holdes som gissel.

Rundt 100.000 utenlandske turister sitter fast i Bangkok som følge av uroen i Thailand. Den første puljen med nordmenn kan fly hjem fra ferielandet søndag.

Advarer

Spenningen øker stadig i konflikten mellom regjeringen og opposisjonen.

Statsminister Somchai Wongsawat sa lørdag at landet risikerer å bli isolert fra resten av verdenssamfunnet, hvis ikke demonstrantene stanser blokaden av Bangkoks flyplasser. I tillegg til Suvarnabhumi er også innenriksflyplassen Don Mueang blokkert.

– Å sette flyplassene våre under beleiring er ytterst farlig. Det vil føre til at andre land mister tilliten til Thailand, de vil ikke sende flyene sine til landet eller la sine statsborgere dra hit, framholdt Somchai.

– Hvis situasjonen holder seg like fastlåst i lang tid, vil Thailand bli isolert. Vår utenrikshandel vil bli berørt og vi risikerer at vårt internasjonale omdømme blir fullstendig ødelagt, fortsatte den thailandske statsministeren.

Rødskjorter

En gruppe av den thailandske regjeringens tilhengere som kaller seg Rødskjortene, varsler en stor demonstrasjon i Bangkok søndag.

– Våre tilhengere fra hele landet vil komme til byen, for det er her slaget står, sa en talsmann.

Opposisjonen anklager regjeringen for å være stråmenn for den avsatte statsministeren Thaksin Shinawatra. Hans etterfølger Somchai, som er Thaksins svoger, holder nå til i Chiang Mai nord i Thailand.

Statsministeren måtte dra til Chiang Mai onsdag, da han var på vei hjem fra et toppmøte i Peru. Okkupasjonen av Bangkok-flyplassene gjorde det umulig for flyet hans å lande nær hovedstaden. (©NTB)