Frikjenner norsk selskap

<pOljeselskapet Discover Petroleum International (DPI) har ikke deltatt i korrupsjon eller bestikkelser i Peru, ifølge en ekstern granskingsrapport.</p

Tromsøselskapet Discover Petroleums datterselskap DPI ble i oktober knyttet til en omfattende korrupsjonssak om olje- og gasslisenser i Peru. Regjeringen i landet gikk av som følge av skandalen.

Discover Petroleum var raskt ute med å avvise anklagene, og engasjerte Ernst & Young for å granske selskapets utbetalinger og disposisjoner. Etter å ha gått gjennom kontrakter, utbetalinger, rapporter og flere hundre e-poster, slår granskerne fast at selskapet ikke har gjort noe galt.

– De har gått gjennom alt svært grundig. Vi er veldig fornøyde med at konklusjonen er så klar og entydig, sier styreleder Jan M. Wennesland i Discover Petroleum til NTB.

Fortsatt siktet

DPIs styreleder Jostein Kjerstad er fortsatt siktet i saken.

– Vi vet lite om hva som foregår i Peru, vi har ennå ikke hatt noen direkte kontakt med myndighetene der. Men vi har godt håp om at siktelsen mot Kjerstad vil bli droppet, sier Wennesland.

– Rapporten viser nettopp det vi har forklart hele tiden, nemlig at DPI helt uforskyldt ble trukket inn i saken, sier han.

Ifølge Wennesland kom selskapet og Kjerstad i myndighetenes søkelys etter at en av DPIs stedlige representanter i Lima hadde forsøkt å få ut penger av selskapet. Kjerstad ble satt på en liste over siktede fordi hans navn ble nevnt i en telefonsamtale som ble avlyttet av politiet, forklarer styrelederen.

Et lydopptak avslørte angivelig at høytstående medlemmer av regjeringspartiet planla å ta imot bestikkelser for tildeling av olje- og gasslisenser til det norske selskapet. Opptaket ble offentliggjort på peruansk TV.

Avviste betalingskrav

Granskerne i Ernst & Young fant at DPI flere ganger hadde blitt avkrevd betaling av såkalt success fee. Dette skjedde både før og etter tildelingen av oljelisenser.

«Det foreligger skriftlig dokumentasjon på at slike krav er avvist, og betalingsgjennomgangen har ikke identifisert noen slike transaksjoner», heter det i rapporten.

Discover Petroleum har hatt kontakt med Perus ambassade i Stockholm, men har ikke hatt direkte kontakt med myndighetene i landet.

– Vi vet ikke om selskapet fortsatt er under etterforskning. All informasjon vi har, kommer gjennom mediene, sier Wennesland.

Økokrim, Utenriksdepartementet, Olje- og energidepartementet og den norske ambassaden i Chile er holdt løpende orientert om utviklingen. Alle disse vil få adgang til å se granskingsrapporten.

Vurderer å trekke seg ut

Når saken er avsluttet, vil Discover Petroleum vurdere om de skal fortsette virksomheten i Peru.

– Foreløpig gjør vi ingenting, men avventer situasjonen. I ettertid ser vi at vi burde tatt oss bedre tid da vi vurderte dette engasjementet, sier Wennesland

Han sier selskapet har tapt relativt lite på beslutningen om å gå inn i Peru, og at det ikke vil dreie seg om store tap om de skulle beslutte å trekke seg ut igjen.

Saken har til tider vært en belastning, men han tror ikke selskapets omdømme er svekket.

– Nei, i begynnelsen var det uoversiktlig og det kom en rekke anklager. Men jeg tror vi nå har fått bevist at vi ikke har gjort noe galt, sier han. (©NTB)