Børsen avsluttet uken i rødt

<pBørsen viste svak optimisme ved åpning fredag, men endte dagen i rødt. Hovedindeksen gikk ned 1,84 prosent til 219,87 poeng.</p

Oslo (NTB-Fredrik Grønningsæter): Børsen har gjennom uken hatt en betydelig oppgang, men fredag satte en synkende oljepris en stopper for optimismen. Prisen på et fat nordsjøolje falt i løpet av dagen med 3,99 prosent til 51,23 dollar.

November har vært en dårlig måned på børsen. Siste børsdag i oktober lå indeksen på 244,5 poeng. Siden da har den falt med 24,6 poeng, i overkant av 10 prosent.

Tap for Fredriksen

John Fredriksens tankrederi Frontline ledet an i børsfallet fredag. Rederiet leverte svake tall for tredje kvartal, og aksjen falt med hele 10,31 prosent.

Børslokomotivet StatoilHydro gikk ned 3,98 prosent etter en omsetning på hele 1,1 milliarder kroner. Selskapet har derimot hatt en liten økning gjennom november på 2,96 prosent.

Telenor falt med 4,17 prosent fredag, og gjødselprodusenten Yara gikk ned 1,28 prosent. Oppdrettsselskapet Codfarmers gikk mest ned med hele 16,38 prosent.

Orkla steg 2,55 prosent, mens solenergiselskapet Rec gikk opp 1,4 prosent.

Flere vinnere

Ukens børsvinner ble Teco Maritime med en samlet oppgang på 65 prosent, men fredag leverte selskapet skuffende kvartalstall og aksjen sank med 6,38 prosent.

Meldinger om at Iraks oljedepartement og myndighetene i den delvis selvstyrte kurdiske regionen i landet har kommet fram til en avtale som sikrer eksport av olje til Tyrkia, sendte DNO-aksjen til topps. Selskapet gikk opp med 19,26 prosent fredag.

Også Hurtigruten fikk et solid oppsving etter flere dager med fall. Aksjen steg med 26,02 prosent. Men fredagens solskinnshistorie sto flaskereturselskapet Repant for med en stigning på formidable 60 prosent.

Amerikansk juleskepsis

Fredag var det «black friday» i USA. Det vil si dagen da julehandelen offisielt er i gang og dollarene tradisjonelt skal trille ut av amerikanernes lommer. Butikkene i USA hadde i forkant av dagen satt ned prisene grunnet finanskrisen, men analytikerne tror ikke prisdumping hjelper. Både Nasdaq og Dow Jones sank mot stengetid ved Oslo Børs, skriver DN.no.

Det er ventet at amerikanerne vil bruke 616 dollar i snitt på årets julegavehandling – 29 prosent mindre enn i fjor. (©NTB)