Krass EU-kritikk av legemiddelbransjen

Arthur Higgins, president i den europeiske forbundet for legemiddelindustrien, forsvarer bransjen mot anklagene fra EU-kommisjonen. Foto: Reuters/Yves Herman/SCANPIX Les mer Lukk

<pEU-kommisjonen anklager legemiddelbransjen for bevisst å blokkere billige medisiner og dermed bidra til unødvendig høye priser for forbrukerne i Europa.</p

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Etter ett års undersøkelse av konkurranseforholdene i den europeiske farmasøytiske industrien la EU-kommisjonen fram en knusende rapport i Brussel fredag.

Ifølge Kommisjonen fungerer bransjen langt fra slik den burde. De store legemiddelselskapene benytter seg ifølge rapporten av multi-patentsøknader, hestehandler og søksmål for å hindre billige kopilegemidler fra konkurrenter å nå fram til forbrukerne.

Resultatet er langt høyere utgifter for det offentlige og forbrukerne i innkjøp av legemidler og for lite vekt på utvikling av nye medisiner, konkluderer Kommisjonen. Ifølge EU-tall har dette ført til en overprising av legemidler tilsvarende 27 milliarder kroner fra 2000 til 2007.

Vil knuse karteller

EUs konkurransekommissær Neelie Kroes varsler at bransjen nå kan vente seg å bli gått nøye etter i sømmene som følge av rapporten.

– Det er fortsatt tidlig i undersøkelsene, men Kommisjonen vil ikke nøle med å åpne saker mot selskaper hvor det er indikasjoner på at kartellforbud kan ha blitt brutt, sa Kroes da hun la fram rapporten i Brussel.

EU-kommisjonen gjennomførte en storstilt razzia mot flere av de største legemiddelselskapene i Europa, blant dem gigantene AstraZeneca, GlaxoSmithKline og Pfizer, i januar i år. Den siste uken, i forkant av rapporten, fikk ytterligere en gruppe selskaper som produserer kopimedisiner, såkalte generiske produkter, besøk fra Kommisjonen.

Bakgrunnen for granskingen var en mistanke om at de store selskapene forsøkte å hindre kopipreparater å komme på markedet når flere patenter på storselgende medisiner løper ut i løpet av de nærmeste årene.

– Betaler konkurrenter

Blant papirene som Kommisjonen fikk se, fant man blant annet bevis for at de store selskapene i enkelte tilfeller har betalt kopiselskapene for ikke å lansere billige kopipreparater. Over 200 millioner euro, om lag 1,8 milliarder kroner, skal ha blitt brukt på slike avtaler.

I et annet tilfelle hadde et storselskap lagt inn ikke mindre enn 1.300 patentsøknader for ett enkelt preparat, for å hindre kopier å komme på markedet.

Sammenlignet med USA, hvor de generiske produktene står for 60 prosent av markedet, ligger EU langt etter i bruken av kopimedisin. I EU ligger andelen på 40 prosent.

De første reaksjonen fra legemiddelbransjen er at EU-kommisjonen overdriver kritikken av de store aktørene, og mener mange tilfeller viser at kopipreparater raskt har nådd forbrukerne etter at patenter er løpt ut.

– Der hvor det er sterke økonomiske insentiver, har generiske produkter kommet på markedet kjapt, innen fire måneder eller mindre, sier konsernsjef Arthur Higgins i det tyske selskapet Bayer HealthCare, som også er president i EFPIA, det europeiske forbundet for legemiddelindustrien, til Reuters. (©NTB)