Mumbai-angripere leker katt og mus med sikkerhetsfolk

Indiske elitesoldater går i stilling før stormingen av det jødiske Chabad Lubavitch-senteret i byen Mumbai fredag. Soldatene firte seg ned fra helikoptre mens skarpskyttere åpnet ild fra bakken i den nøye planlagte aksjonen, men flere timer senere ble det fortsatt meldt om okkupanter med gisler i bygningen. (Foto: Jayatha Shaw, SCANPIX/REUTERS). Les mer Lukk

<pDramaet i Mumbai kan nærme seg slutten. Ved 13.50-tiden fredag ble Nariman House befridd. Tidligere på dagen fikk soldatene også kontroll Oberoi.</p

Mumbai (NTB-Reuters-AP): Fredag drønnet eksplosjonene fortsatt fra luksushotellet Taj Mahal og Nariman House der terrorister har forskanset seg og slåss videre.

- Disse folkene er uforsonlige og svært målbevisste. De er meget godt kjent med hvordan hotellet er oppbygd, og det ser ut til at de hadde kartlagt forholdene nøye før de slo til, sier sjefen for en gruppe indiske marinesoldater på pressebriefingen fredag formiddag.

SISTE: Kampene ved Nariman House skal nå være over. Ved 13.50-tiden fredag rapporterer kanalen CNN-IBN at huset er sikret og terroristene tatt.

Hevn

Denne offiseren har dekket ansiktet med et svart skjerf, bærer store solbriller og vil selvfølgelig ikke oppgi navn. For hvis han blir gjenkjent, risikerer han hevnangrep fra andre ytterliggående grupper - når angriperne i Mumbai før eller senere er nedkjempet.

Angrepsmennene er yngre enn 30 år og utstyrt med automatgeværer av typen Kalasjnikov så vel som sprengstoff. Fredag holdt bare én av dem stand på Taj Mahal, og han var ifølge sikkerhetsfolkene såret.

- Han beveger seg mellom to etasjer og har skrudd av alle lysene blant annet på et stort område som brukes som dansegulv. Noen ganger gjemmer han seg inne på et rom en stund før han løper videre, sa generalløytnant N. Thamburaj til mediefolk.

Indiske soldater brukte fredag granater for å ramme angriperen.

Gisler?

- I dag tidlig hørte vi lyder som trolig kom fra en kvinne og en mann, så denne terroristen har kanskje to gisler med seg, tilføyde Thamburaj.

Han spådde at det bare var et spørsmål om timer før dramaet var over.

Tidligere fredag firte indiske elitesoldater seg ned fra helikoptre og stormet et beleiret jødisk senter i Mumbai. Men Israels India-ambassadør sa han trodde seks eller flere israelske statsborgere fortsatt ble holdt som gisler der.

- Dette blir mest gjetninger og antakelser, men det kan dreie seg om seks eller noen få til. En indisk pleier har greid å rømme med et lite barn, mens barnets foreldre - rabbineren og hans kone - fortsatt er inne i bygningen, sa ambassadør Mark Sofer.

Anklager

Tallet på drepte etter terroraksjonene som begynte i Mumbai onsdag, nærmet seg fredag 150, mens nærmere 330 er såret. Åtte av de drepte er utlendinger.

Indiske myndighetene har rettet anklagende pekefingre mot nabolandene Pakistan og Bangladesh, som beskyldes for å støtte islamistiske ekstremister.

Politikere og tjenestemenn i de to landene avviser disse anklagene blankt.

- Jeg ønsker å si helt kategorisk at Pakistan ikke er innblandet i disse blodige hendelsene, sa Pakistans forsvarsminister Ahmed Mukthar fredag.

Indias utenriksminister Pranab Mukherjee fastholdt at «elementer i Pakistan» har skylden for blodbadet i Mumbai. Men Mukherjees uttalelser var omhyggelig utformet slik at de vanskelig kunne tolkes som direkte anklager mot pakistanske myndigheter.

Innenriksminister R.R. Patil i delstaten Maharastra opplyste fredag at en av de arresterte angrepsmennene er en pakistansk statsborger. (©NTB)


Les alt om terrorangrepet på Startsiden.