Må svare for luftkvaliteten

Foto: Colourbox.
<pStatens forurensningstilsyn (SFT) vil sikre god luftkvalitet over hele landet. Tilsynet ber 23 kommuner redegjøre for luftkvaliteten sin.</p

Disse kommunene skal redegjøre for luftkvaliteten:  

Hamar - Gjøvik

Ringsaker - Elverum

Kongsvinger - Ringerike

Kongsberg - Moss

Halden - Tønsberg

Horten - Sandefjord

Larvik - Arendal

Grimstad - Mandal

Molde - Kristiansund

Levanger - Steinkjer

Harstad - Narvik

Vefsn

De 23 kommunene skal redegjøre for luftkvaliteten og hvordan de skal nå målene i forurensningsforskriften, melder SFT på sitt nettsted, sft.no.

– Kommunene er ansvarlig for å sette i verk tiltak som sikrer at innbyggerne får den luftkvaliteten de har krav på, understreker SFT-direktør Ellen Hambro.

Tiltak

Piggdekkbruk, kaldstart, vedfyring og bruk av strøsand ramses av tilsynet opp som de viktigste årsakene til svevestøv, som igjen bidrar mest til luftforurensning i Norge. Kommunene oppfordres til å gripe inn for å trygge luftkvaliteten.

– Dersom luftkvaliteten ikke er god nok, må kommunen sammen med de aktuelle forurenserne gjennomføre tiltak, sier Hambro.

Data

Fredrikstad, som i lang tid har vært blant de verste svevestøvbyene i landet, har allerede en slik målestasjon som nå skal plasseres i 23 andre kommuner. Østfold-byene Halden, Moss og Sarpsborg skal samarbeide med Fredrikstad om å registrere sine verdier.

– Samarbeidet går i korte trekk ut på bruk av et dataverktøy for overvåking av lokal luftkvalitet. Der legger vi inn alle data fra de respektive kommunene som har betydning for luftkvaliteten, sier prosjektleder i Sarpsborg, Jan Raymond Sundell til NRK.

Kommunene som nå må rapportere til Statens forurensningstilsyn, spenner fra Harstad i nord, til Grimstad i sør. (©NTB)