Myndighetene vil bruke militærflyplass

Demonstranter som krever at Thailands regjering går av, har blokkert Bangkoks internasjonale flyplass Suvarnabhumi (bildet). Nå får charterselskaper tilbud om å bruke en militær flyplass for å få turister ut av landet. Foto: REUTERS/Kerek Wongsa/ SCANPIX Les mer Lukk

<pFlyplassblokaden i Bangkok fortsetter, men myndighetene i Thailand tilbyr nå flyselskapene å bruke en militærflyplass. </p

En demonstrant fant tid til å ta seg en dupp på Bangkoks internasjonale flyplass Suvarnabhumi fredag. Demonstrantene blokkerer flyplassen, slik at turister og andre reisende ikke kommer seg ut av landet. Foto: REUTERS/Kerek Wongsa/ SCANPIX

U-Tapao-flyplassen ligger 190 kilometer sørøst fra Bangkok, ikke langt fra feriebyen Pattaya.

Flyplassen var en viktig base for amerikanske bombefly under Vietnamkrigen og har en rullebane på over 3.500 meter.

Chartertrafikk

I dag benyttes U-Tapao av Thailands marine og flyvåpen, men den fungerer også som lokalflyplass for Rayong-provinsen og benyttes av Finnair og andre internasjonale flyselskap til chartertrafikk.

– Dersom noe flyselskap ønsker å lande eller ta av fra U-Tapao, så er det bare å spørre og vi kommer øyeblikkelig til å gi tillatelse, sier sjefen for luftfartsmyndighetene i Thailand, Chaisak Angkasuwan.

– Dette gjør vi for å hjelpe passasjerer som ønsker å reise hjem, legger han til.

Okkuperer

Tusenvis av demonstranter har de siste dagene lammet all trafikk til og fra Suvarnabhumi-flyplassen i Bangkok.

Onsdag tok aktivistene også kontroll over den gamle hovedflyplassen Don Mueang som benyttes til innenlandstrafikk.

Thai Airways, som daglig opererer 140 internasjonale ruter til og fra Bangkok, er blant dem som nå vurderer å ta i bruk U-Tapao-flyplassen.

Store tap

Titusenvis av reisende har måttet avlyse planlagte ferieturer til Thailand, mens andre sitter strandet i Bangkok uten å komme seg hjem.

Turistnæringen anslår at de daglig taper 50 millioner kroner på flyplassblokaden og frykter at de langsiktige skadevirkningene kan bli store.

– Flyplassen er hjertet i landets turisme. Mellom 60.000 og 70.000 turister skulle nå daglig ha passert gjennom Suvarnabhumi, sier presidenten i Thailands turistråd, Kongkrit Hiranyakit.

– Over 20 land har utstedt reiseråd eller advarsler mot å besøke Thailand, og dette vil påvirke turistnæringen i minst seks måneder framover, sier han.

Nærmere 15 millioner mennesker besøkte Thailand i 2007, og myndighetene hadde håpet på like godt besøk i år. (©NTB)


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden.