Demonstranter stormet flyplassen i Bangkok

Demonstranter fra the People's Alliance for Democracy (PAD) blokkerer inngangen til Les mer Lukk

<pHundrevis av demonstranter stormet tirsdag Bangkoks internasjonale flyplass etter å ha slåss med opprørspoliti.</p

Den politiske krisen  

•Siden mai har Folkealliansen for demokrati (PAD) demonstrert mot regjeringen som den beskylder for å være korrupt og kontrollert av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

•Thaksin var statsminister fra 2001 til han ble avsatt på grunn av korrupsjonsanklager i et militærkupp i september 2006.

•I desember i 2007 vant Folkemaktpartiet (PPP), som støtter Thaksin, det første valget etter kuppet. PPPs leder Samak Sundaravej ble ny statsminister.

•I september i år avsatte grunnlovsdomstolen Samak, og Thaksins svoger Somchai Wongsawat overtok som statsminister. Opposisjonen mener Somchai er stråmann for Thaksin.

•I august i år ble protestene skjerpet da PAD rykket inn og besatte regjeringskontorene, som fortsatt holdes av PAD.

•Flere mennesker er siden blitt drept under sammenstøt med politiet eller som følge av bombeattentater mot PAD. Tirsdag stormet opposisjonen landets viktigste flyplass som deretter måtte stenges.

•Thaksin ble i oktober dømt til to års fengsel for korrupsjon, men mener selv han er et offer for politisk forfølgelse.

(Kilde: NTB)

Demonstrantene brøt seg gjennom politiets sperringer og begynte å løpe rundt på flyplassen med forskrekkede turister som tilskuere.

Alle avganger ble deretter innstilt, og flyplassen ble stengt.

Tilspisset

Nye sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Thailands regjering skaper frykt for at den politiske krisen i landet skal utløse omfattende gatekamper.

Opposisjonsbevegelsen PAD krever at landets statsminister går av og har gitt regjeringens medlemmer frist til onsdag med å trekke seg.

Minst elleve mennesker ble skadd i sammenstøtene, som tirsdag brøt ut for andre dag på rad. Det oppsto skuddvekslinger etter at regjeringens tilhengere begynte å kaste stein på demonstrantene, som blokkerte hovedveien til Bangkoks internasjonale flyplass.

Demonstranter som støtter opposisjonsbevegelsen PAD, blokkerte hovedveien i et forsøk på å hindre at Thailands statsminister Somchai Wongsawat skal kunne komme hjem fra utlandet.

Fjernsynsbilder viste at minst to sikkerhetsvakter fra PAD fyrte av flere skudd mot regjeringens støttespillere. Minst elleve mennesker ble brakt til sykehus, minst én av dem med alvorlige skader. Det ble brukt både steiner, våpen og spretterter i sammenstøtene.

Kaos på flyplassen

Det ble meldt om kaotiske scener ved flyplassen Suvarnabhumi, som ligger sørøst for Bangkok. Flere hundre av opprørspolitiets folk voktet inngangsdørene til flyplassen, som trafikkeres av vel 13 millioner turister hvert år.

Opprørspolitiet forsøkte å hindre at PAD-tilhengere tok seg inn på flyplassen. Tilhengerne sto bare noen hundre meter unna, der de vaiet med flagg og portretter av kong Bhumibol Adulyadej. PAD-tilhengerne la også ut piggtråd over den fire felts brede motorveien.

– Målet vårt er at flyplassen stenges inntil Somchai går av, sa PAD-talsmann Parnthep Poupongpan.

Forvirrede turister måtte først selv ta seg fram til de forskjellige terminalene, fordi bussforbindelsene ble hindret. Men etter hvert ble flytrafikken ut av Suvarnabhumi stanset fordi demonstrantene klarte å storme flyplassen.

Ifølge en talsmann for regjeringen ville ikke Somchai lande på Suvarnabhumi-flyplassen.

Lar seg ikke presse

Statsminister Somchai Wongsawat ser ikke ut til å la seg presse til å gå av som følge av kravene til PAD. PAD mener han er en stråmann for sin svoger Thaksin Shinawatra, som ble kastet etter et kupp i 2006 og siden har levd i eksil.

– Enhver som prøver å styrte regjeringen, er en opprører, fastslår statsministeren.

Ifølge PAD-lederen Sondhi Limthongkul kommer konfrontasjonen i Bangkok til å utvikle seg til et endelig oppgjør mellom Somchai og hans motstandere. (©NTB)

Oppdatert med en utvidet versjon og fakta.