Apenes-uttrykk ga rekordsøk

Georg Apenes brukte verken «bronert», «bonert» eller «bonett». Hva sa han egentlig? «Bornert»!Foto: Erik Johansen / SCANPIX. Les mer Lukk

<pHøyre-veteran Georg Apenes’ eleverte æreskjelling av partifellen Martin Engeset i Østfold henviste rekordmange til ordbøkene.</p

«Massivt udugelig, inkompetent, selvopptatt, bornert og en skam for sitt parti», lød attesten fra datatilsynsdirektøren. For enkelte med nyhetsinteresse var ordremsen vanskelig å forstå. Spesielt ett av ordene, viser det seg. «Bornert» topper nemlig oversikten over de mest søkte ordene i bokmålsordboka med 786 søk siste uke.

Statistikken som utarbeides av dokumentasjonsprosjektet ved Universitetet i Oslo, røper dessuten at mange av de undrende ikke er særlig gode i rettskrivning.

Andreplassen på søkelisten er nemlig”bonert”, med 519 søk, og det er ikke engang et ord. Og «bonett», som riktignok er et ord, men ikke står på lista, er noe selv ikke Apenes ville ha brukt om sin partikamerat. Det betyr nemlig «forhøyning på brystvern eller seil», og fungerer neppe som fornærmelse i en forrykende nominasjonskamp.

For ordens skyld: «Bornert» betyr «trangsynt» eller «innskrenket». (©NTB)