Ny ordkrig mellom Georgia og Russland

Georgias president Mikhail Saakasjvili og Polens president Lech Kaczynski ble beskyttet av et omfattende sikkerhetsoppbud etter at det angivelig ble skutt i nærheten av bilkolonnen deres søndag. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pDet hagler nye beskyldninger om provokasjon mellom Georgia og Russland. Moskva avviser at russiske soldater søndag skjøt mot kolonnen til den georgiske og polske presidenten.</p

Georgiske myndigheter hevder russiske soldater åpnet ild i nærheten av bilkolonnen til president Mikhail Saakasjvili og Polens president Lech Kaczynski ved grensen til utbryterregionen Sør-Ossetia.

Men dette avvises fra russisk hold.

– Det var ingen skyting fra verken russisk eller ossetisk side, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov søndag.

Provokasjon

Georgia og Russland beskylder hverandre for provokasjon som følge av episoden.

– Dette er en klar provokasjon. Det er ikke første gangen de gjør slikt. De organiserer provokasjonen, og så skylder de på russerne, sa Lavrov.

– De inviterte den polske presidenten til Tbilisi og tok ham så med på en biltur til et annet land. Er ikke det en provokasjon?

Georgias president Mikhail Saakasjvili sier han sammen med sin polske kollega skulle besøke noen av dem som ble rammet av kampene mellom Georgia og Russland i august.

– Jeg ventet ikke at russerne skulle åpne ild. Jeg trodde de helt klart så at dette var en offisiell kortesje, at det var en viktig delegasjon, sier han.

– Uberegnelige

– Det var helt klart ment som en provokasjon. Jeg ville selvfølgelig aldri planlagt å sette den polske presidentens liv i fare. Det var ikke min intensjon, men virkeligheten er at man vet at man har å gjøre med uberegnelige mennesker, fremholder han.

De nøyaktige omstendighetene rundt hendelsen var uklare. En person som reiste sammen med de to presidentene, sier det ble løsnet varselskudd da bilkolonnen var mindre enn 30 meter fra grensa mellom Georgia og Sør-Ossetia.

Lech Kaczynski sier ifølge BBC at det ikke er klart om skuddene var rettet mot kolonnen eller opp i luften. Han sier han ønsket å besøke området for å se om russiske soldater overholder våpenhvileavtalen med Georgia. (©NTB)

Les også: I WTO er Russland tilgitt for Georgia-konflikten.