Nye SV-medlemmer betalte ikke kontingent selv

SVs bystyremedlemAkhtar Chaudhry. (Arkivfoto: Scanpix) Les mer Lukk

<pMinst fem nyinnmeldte tilhengere av Akhtar Chaudhry i Oslo SV har ikke betalt innmeldingsavgiften selv. </p

Det viser en ringerunde VG har gjort til 100 av de rundt 358 nye medlemmene i Oslo SV i november.

Chaudhry utfordrer leder i Oslo SV, Heikki Holmås, om andreplassen på partiets nominasjonsliste. I det som etter hvert har blitt en bitter kamp om andreplassen, er Chaudhry beskyldt for å «kjøpe» stemmer ved å betale innmeldingsavgiften for nye SV-medlemmer.

– Politisk selvmord

Chaudhry mener noen i SV har lekket listen over nye medlemmer til avisen.

– Dette er Norges lille Watergate. At noen fra vårt partikontor eller noen tillitsvalgte har lekket fortrolig informasjon om våre medlemmer til avisen, sa Chaudhry til TV 2 lørdag.

Han avviser blankt at han har betalt for noen av de nyvervede medlemmene.

– Det ville være politisk selvmord. Vi lever i et åpent demokrati, og jeg vet at dersom jeg hadde begynt med sånt tull, ville det bli fanget opp umiddelbart. Jeg ville aldri betale medlemsavgift for noen, sier Chaudhry til NRK. Han sier han ikke har noen anelse om hvem som eventuelt har betalt for medlemmene.

– Det får være en sak mellom medlemmet og Oslo SV å finne ut hvem som har betalt, sier han.

Nekter for lekkasje

Heikki Holmås sier at verken han eller noen av hans medarbeidere har lekket medlemslisten til VG.

– Det som er viktig for oss nå, er å gå grundig gjennom dette. Vi ønsker derfor at arbeidsutvalget og partisekretæren skal gjøre det, slik at det foregår på ryddigst mulig måte, sier Holmås til NRK.

Begge kandidatene har et ansvar for å føre en kampanje som unngår å skade partiet, mener han.

– Dersom noen har gitt personopplysninger som er fortrolig informasjon, så er det veldig alvorlig, sier partisekretær Edle Dåsvand.

Allmøtet avgjør

I Oslo SV blir stortingslisten satt opp på et allmøte der alle medlemmer kan møte opp og avgi stemme. Listen blir vedtatt på nominasjonsmøtet 9. desember.

314 av 358 navn på listen over nye medlemmer i november er av utenlandsk opphav.

– Chaudhry er en god kamerat av meg og ba meg melde meg inn i partiet. Jeg kjenner ham veldig godt og støtter ham, men jeg har ikke betalt noen innmeldingsavgift. Jeg vet ikke om noen andre har betalt for meg, sier ett av de nye SV-medlemmene VG har snakket med.

– Hele familier innmeldt

Chaudhry har hele tiden nektet for å ha kjøpt stemmer. Likevel har flere nye medlemmer VG har snakket med, aldri hørt om noen innmeldingsavgift, skriver avisen.

Medlemslisten til SV viser at det ved flere anledninger er blitt innmeldt hele familier i partiet. Ikke alle er like godt informert om hva SV står for politisk.

– En kompis ringte og sa at det skulle være seminar. Jeg har ikke hørt noe om medlemskontingent, sier en mann.

– Vet du hva SV står for politisk?

– Nei, egentlig ikke, sier mannen i 20-årene til VG. (©NTB)