Somaliske sjørøvere velter seg i luksus

Somaliske pirater er moderne sjørøverne som gjør farvannene utenfor Somalias kyst utrygge. De er ikke fattigfolk som kaprer skip i fortvilelse over sin økonomiske og sosiale situasjon, skriver nyhetsbyrået DPA. De er nyrike som skal ha penger til de mest moderne bilene og mobiltelefonene (Foto: SCANPIX/REUTERS). Les mer Lukk

<pDe kjører de nyeste og raskeste bilene, snakker høyt i de mest moderne mobiltelefonene, og velger seg ut de vakreste kvinnene til partnere.</p

Mogadishu (NTB-DPA): Piratene som herjer på havet utenfor Somalia er ingen fattige opprørere. I hvert fall ikke nå lenger. Dagens sjørøvere vekker bare fjerne minner om forgjengerne, utarmede fiskere som på 1990-tallet gikk sammen for å bekjempe ulovlig fangst og dumping av giftig avfall i farvannene der de drev fangst.

- Nå for tiden lever piratene et høyt profilert liv. De holder seg med luksusbiler, bruker avanserte mobiltelefoner og bærbare datamaskiner, bor i store hus og gifter seg med glamorøse kvinner, sier forretningsmannen Dahir Salaad Musse til nyhetsbyrået DPA.

Penger

Under slike forhold er det ikke rart at sjørøverne trenger penger. Da de kapret supertankeren Sirius Star i Indiahavet sist mandag, krevde de da også 25 millioner dollar eller nesten 180 millioner kroner fra skipets saudiarabiske eiere.

Kaprerne sier selv at de kjemper for økonomisk og sosial rettferdighet. Men samtidig står det klart at sjørøveri er blitt en høyst lønnsom virksomhet, og at mange unge menn ser på skipskapringer som en vei til personlig rikdom og et liv i luksus.

- Sjørøveriet er i dag Somalias eneste vekstnæring, fastslår DPA. Dette er bakgrunnen for den økonomiske oppblomstringen i småbyer som Eyl, Garowe og Haradhere i Puntland, en delvis selvstyrt kystregion nordøst i Somalia.

Krig

Forholdene her står i skarp kontrast til situasjonen andre steder i det krigsherjede landet.

Blodige kamper, tørke og en eksplosjon i prisene på mat og drivstoff har gjort at millioner av somaliere er avhengige av nødhjelp for å komme seg gjennom hverdagen.

- Piratene er mine beste kunder, for de bryr seg ikke med å prute slik alle andre gjør. De kjøper dyre skjorter, bukser og etterbarberingsvann, sier Mohamed Yarow, som selger eksklusive merkevarer i sin butikk i Garowe.

Ali Jamaal, en pirat med base i Eyl, benekter at han og hans kamerater er islamister og har religiøse motiver for sjørøveriet. De er bare interessert i penger, og det er godt nytt for sjøfolk som tas som gisler – piratene ønsker ikke å skade dem, sier Jamaal. (©NTB)

Pirater spaserer på stranden nær kystbyen Eyl nord i Somalia, etter å ha parkert bilen ved en sanddyne. Foto: SCANPIX/REUTERS.