Nødlossingen av olje er i gang

Sementskipet Crete Cement omgitt av oljelenser og bergingsfartøyer lørdag formiddag. Skipet havarerte onsdag etter en grunnstøting i Oslofjorden utenfor Fagerstrand. Foto: Erlend Aas / SCANPIX. Les mer Lukk

<pNødlossingen av oljelagrene i havaristen Crete Cement i Oslofjorden startet som planlagt lørdag ettermiddag. </p

Rederiets plan ble presentert for Kystverket og Sjøfartsdirektoratet klokken 11 lørdag formiddag, og klarsignalet for iverksetting av arbeidet kom to timer senere.

– Klokken 14.30 startet pumpingen. Da hadde dykkere vært nede og koblet slanger til tanken i maskinrommet, og nå pumpes bunkersolje over i en lekter, forteller pressetalsmann Per Rønnevig i rederiet KGJS Cement AS til NTB.

To dykkere har vært i aksjon lørdag, og nødlossingen av skipet er ventet å ta mellom én og to uker.

I maskinrommene til havaristen Crete Cement ligger 117 tonn bunkersolje, 20 tonn diesel og 10 tonn smøreolje. I tillegg ligger 5.400 tonn sement i skipets lasterom.

– I det store og det hele er det et 20-talls tanker som skal tømmes, og det er flere problemer knyttet til det å jobbe under vann. En ting er å koble seg til tanken med ventiler, en annen ting er å skjære hull på tankene og få lagt inn slanger som kan pumpe ut oljen, forteller Rønnevig.

Han kan ikke si noe om hvor mye olje som hittil er brakt ut av skipet, eller hvor langt ut på kvelden pumpingen vil fortsette. (©NTB)