Nkunda: – Som den norske frigjøringskampen

Opprørslederen Laurent Nkunda sammenligner sin kamp mot regjeringsstyrkene i Kongo med nordmenns kamp mot de tyske okkupantene under annen verdenskrig. Foto: Reuters/SCANPIX. Les mer Lukk

<pOpprørslederen Laurent Nkunda sammenligner sin kamp mot regjeringsstyrkene i Kongo med nordmenns kamp mot de tyske okkupantene under annen verdenskrig.</p

– Jeg vil ikke ha penger eller makt. Jeg gir mitt blod for en bedre framtid for Kongo. Dere led i ditt land i 1941, men dere slåss for å bli fri. Det må vi også gjøre, sier Nkunda i et intervju med Dagsavisen lørdag.

Mer enn 250.000 mennesker er drevet på flukt i konflikten der president Laurent Kabilas regjeringssoldater kjemper mot Laurent Nkundas tutsimilits. Nkunda sier han er åpen for dialog med Kabila, men han gjør det klart at han er beredt til å la kampene vedvare i lang tid framover.

– Vi må lide for friheten. Over hele Kongo lider folk på grunn av dette elendige regimet. Jeg lider selv. La oss lide ett år eller to, så vi kan bli fri for alltid, sier Nkunda til Dagsavisen. (©NTB)