Terroranklaget drept i Pakistan

Rashid Rauf anklages for å ha planlagt terroraksjon mot fly på vei fra Storbritannia, han ble pågrepet i Pakistan i august 2006, men rømte året etter. Lørdag ble han angivelig drept i et amerikansk rakettangrep i Pakistan. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pMannen som anklages for å være hjernen bak planene om å sprenge flere fly i lufta over Atlanterhavet i 2006, skal ha blitt drept i et amerikansk rakettangrep nordvest i Pakistan.</p

– Rashid Rauf ble drept i det amerikanske rakettangrepet i Nord-Waziristan lørdag, sammen med et egyptisk al-Qaida-medlem, opplyste en høytstående pakistansk sikkerhetskilde lørdag.

Flere andre etterretningskilder i området bekrefter at den britiske statsborgeren Rashid Rauf ble drept i angrepet, og oppgir egypterens identitet til å være Abu Zubair al-Masri.

Avviser

USA har ikke offisielt bekreftet at de sto bak lørdagens angrep mot landsbyen Ali Khel, der det ifølge pakistanske medier ble benyttet et føreløst fly, en såkalt drone.

To amerikanske Hellfire-raketter traff huset til en lokal Taliban-leder. Fem mennesker skal ha blitt drept og seks skal ha blitt såret i angrepet.

En Taliban-talsmann i området avviser meldingene om at det var utenlandske statsborgere blant de drepte.

– Ingen av ofrene var utlendinger. Tre av de sårede var barn, sier talsmannen Ahmedullah Ahmedi.

Frikjent

Rashid Rauf ble pågrepet i Pakistan i august 2006, i forbindelse med at britisk politi- og etterretning rullet opp påståtte planer om å sprenge flere fly i lufta på vei fra Storbritannia til USA og Canada.

Av de 24 personene som ble pågrepet i Storbritannia, ble det til slutt reist sak mot åtte. Samtlige ble til slutt frikjent for anklagene.

En pakistansk domstol frikjente også Rauf for terroranklagene, men han ble likevel sittende i varetekt fordi britene krevde ham utlevert.

I desember 2007 greide han å rømme under en fangetransport i nærheten av Islamabad, for deretter å forsvinne.

Skarp kritikk

USA har de siste månedene fått skarp kritikk fra pakistanske myndigheter, for sine drøyt 20 rakettangrep mot mål i det nordvestlige Pakistan.

Onsdag ble fem mennesker drept i et rakettangrep mot huset til en lokal stammeleder i Bannu-distriktet.

Også etter dette angrepet hevdet sikkerhetskilder at det var to utenlandske statsborgere blant de drepte, den ene av dem Abdullah Azam al-Saudi, et framstående medlem i terrornettverket al-Qaida. USAs ambassadør Anne Patterson ble kalt inn på teppet i Islamabad etter angrepet og fikk overlevert en formell protest mot det pakistanske myndigheter kaller en krenkelse av landets territorium. (©NTB)