Bjørgen åpnet på pallen

Marit Bjørgen ble best av de norske i V-cupåpningen i svenske Gällivare. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pCharlotte Kalla seiret på hjemmebane da langrennsløperne verdenscupåpnet i Gällivare, mens Marit Bjørgen ble nummer to.</p

Gällivare, Sverige (NTB): 24 sekunder skilte det fra Bjørgens 2.-plass opp til Kalla på topp.

– Jeg hadde ett sekund på henne etter 5 kilometer, men så ble jeg stiv. Og når jeg blir stiv går jeg dårlig teknisk, og sekundene renner fort på. Jeg tror nok at Kalla gikk et kjempeløp i dag, mente Bjørgen.

Etter all sannsynlighet hadde hun rett i det. Kalla sa også selv at hun har hatt en veldig god følelse de siste dagene.

Det slo til.

Marit Bjørgen tok to seirer på Beitostølen sist helg, og hun trodde på pallen i Gällivare også.

Likevel var hun usikker.

Bjørgen har stort sett alltid vært i kanonform i november. I år er planen at hun ikke skal være det. Hvis det er tilfelle, er 2.-plass veldig bra. Det er slett ingen selvfølge at Bjørgen havner på pallen i et skøyterenn om hun ikke er helt i slag.

Bevisst

– Jeg er fornøyd med at jeg er med i teten. Det er typisk meg at når jeg står på startstrek så vil jeg være best, men på en måte er det positivt at jeg er 24 sekunder bak Kalla. Kalla gikk fryktelig fort, og jeg kjenner at jeg har mer å gå på. Jeg kjenner at jeg er stinn av trening, og da blir det ikke noe fart. Da er det en trygghet å bli nummer to. Jeg skal være veldig fornøyd med å være på pallen.

Bjørgen virker å ha bra kontroll på situasjonen. Verdens beste langrennsløpere var på startstrek.

24 sekunder er likevel mye. Ren utklassing faktisk.

God

–24 sekunder forteller mest om at Kalla er veldig god. Forhåpentlig kommer vi nærmere etter hvert. Jeg er imponert over løpet hennes, men ikke skremt, understreket sportssjef Åge Skinstad.

Med Anders Södergren ute på ubestemt tid, var dette en seier som svensk skisport trengte.

Kalla fikk voldsomt jubel på hjemmebane. 21-åringen kommer fra Tärendö, som er rundt 10 mil øst fra Gällivare. I fire år gikk hun på skigymnas i Gällivare også.

Kalla var stjernen på hjemmebane. Da passet det godt at hun stakk av med sin første ordentlig verdenscupseier nettopp lørdag.

– Det er en drøm å få dele denne seieren med all familie og alle vennene som heiet meg fram gjennom løypa. Fantastisk, sa Kalla.

Utvalgte resultater:

1) Charlotte Kalla, Sverige 24.07,8, 2) Marit Bjørgen, Norge 24.32,2, 3) Aino- Kaisa Saarinen, Finland 24.39,8, 4) Therese Johaug, Norge 24.41,5, 5) Arianna Follis, Italia 24.43,4, 6) Kristin Størmer Steira, Norge 24.44,3, 7) Justyna Kowalczyk, Polen 24.44,5, 8) Riitta-Liisa Roponen, Finland 25.00,8, 8) Jevgenja Medvedeva, Russland 25.00,8, 10) Stefanie Böhler, Tyskland 25.01,2,

16) Marthe Kristoffersen, Norge 25.16,2,

28) Vibeke Skofterud, Norge 25.48,0,

30) Kristin Mürer Stemland, Norge 25.53,5.

66) Ingri Aunet Tyldum 27.09,3,

73) Agneta Åsheim 27.28,1.