Kronprins Haakon intervjuet i =Oslos julebok

Foto: Scanpix.
<pKronprins Haakon forteller blant annet om sitt engasjement for verdens vanskeligstilte i et eksklusivt intervju i juleboken som gis ut av magasinet =Oslo.</p

Boken skal selges av hjemløse, narkomane og vanskeligstilte på gata i hovedstaden.

Intervjuet med kronprins Haakon ble foretatt i slutten av oktober da han kom på besøk til =Oslos lokaler og snakket med både selgere og bidragsytere.

– Vi hadde en utrolig flott dag hvor han møtte en del av selgerne, og vi satt og pratet en del, noe vi alle satte veldig, veldig pris på. Så ble han intervjuet av vårt kulturredaktør Kari Bu etterpå, sier redaktør for =Oslo, Anlov P. Mathiesen, til NTB.

Han mener det betyr mye for selgerne at kronprinsen tok seg tid til å komme på besøk til dem.

– Et flott møte

–Én ting er at han er kongelig, det er jo stort nok i seg selv, men på toppen av det er han en litt spesiell type kongelig for mange. Han har tatt en del bevisste valg i forhold til hva han fokuserer på i arbeidet sitt. Det var et veldig flott møte, det var god kommunikasjon, og kronprins Haakon ble sittende veldig lenge og prate løst og fast med mange av selgerne og de som jobber her, forteller redaktør Mathiesen.

I

Kronprins Haakon stiller opp i et eksklusivt intervju i juleboken til

intervjuet til juleboken snakker kronprins Haakon blant annet en god del om foreningen og nettstedet Global Dignity, som han selv har startet sammen med den finske professoren Pekka Himanen og den amerikanske veldedighetsnettverkeren John Hope Bryant. Temaet global verdighet gir en litt ny innfallsvinkel på fattigdomsproblematikken og holdninger.

– Det ble en veldig naturlig del av samtalen mellom ham og oss siden vi alle er opptatt av verdighet og vanskeligstilte, et tema som var midt i blinken for oss, sier Mathiesen.

Ikke lett å skrive

Kronprinsen snakker også om rusavhengighet, om sitt engasjement for verdens vanskeligstilte og forteller om sine egne juleminner og forbilder.

I tillegg til intervjuet med kronprins Haakon har også profesjonelle forfattere som Anne B. Ragde, Frid Ingulstad og Jon Bing bidratt med stoff til boken, men hovedtyngden av innholdet står selgerne av =Oslo for.

– Dette er noe vi har jobbet med lenge. De fleste som skriver er jo hjemløse og rusavhengige og har det vanskelig, noe som ikke gjør det så lett å produsere litteratur, noveller og dikt. Det tar lang tid. Jeg må også si at jeg ærlig talt synes det har blitt veldig bra i år. Omtrent 70-75 prosent av boken består av selgernes tekster, sier Mathiesen.

Boken selges av =Oslos vanlige selgere på gatene i hovedstaden fra førstkommende mandag. Som vanlig beholder selgerne halvparten av salgsprisen. (©NTB)