- Kongo svært nær bunnen

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte fredag Goma, der han og hans følge fikk oppleve situasjonen på nært hold. Det fattige og voldsherjede Kongo er nå så nær bunnen som det går an å komme, sier Solheim. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<p– Kongo er i dag så nær bunnen som det går an å komme. Det gjelder hele landet og ikke bare de krigsherjede områdene i øst, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.</p

Solheim besøkte fredag Goma i Øst-Kongo, der han og hans følge ble orientert om situasjonen av folk fra FN-styrken MONUC og møtte regionale ledere. De var også til stede ved en utdeling av mat til flyktninger.

– Behovet for sikkerhet i disse områdene er desperat, i store områder greier hjelpearbeiderne ikke å komme seg fram, sier Solheim til NTB på telefon fra Goma.

Den norske ministeren beskriver forholdene i Kongo som helhet som fortvilte.

Fattig

– Landet har i dag et brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger på rundt 160 dollar eller 1.130 kroner, under det halve av nivået da landet ble selvstendig i 1960, påpeker han. BNP er den samlede verdien av de varer og tjenester et land produserer på ett år, og ligger til sammenligning i Norge på rundt 484.000 kroner per innbygger.

– Væpnede grupper truer sivilbefolkningen, de voldtar kvinner og volden rammer også barn, fortsetter Solheim.

– Hutu- og tutsidominerte grupper som har røtter i Kongos naboland Rwanda fører ingen vesentlige kamper seg imellom, men utnytter naturressursene til å skaffe seg penger til våpen og krigføring, forteller han.

Disse gruppene har ikke større problemer med rekrutteringen, tilføyer miljø- og utviklingsministeren.

– Løfter om to måltider per dag og et Kalasjnikov-gevær er nok til å lokke mange, sier Solheim.

Kigali

Under besøket i Goma møtte Solheim og hans følge den lokale guvernøren og var til stede ved den månedlige utdelingen av mat til flyktninger der. De reiste fredag videre til den rwandiske hovedstaden Kigali for å møte Rwandas øverste politiske ledere og drøfte den regionale situasjonen med dem.

Situasjonen i Kongo skal drøftes på et toppmøte i de sentralafrikanske landenes samarbeidsorganisasjon ECCAS i neste uke. Møtet vil bli holdt i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa, opplyste en talsmann for Kongos president Joseph Kabila fredag.

Rwanda trakk seg ut av ECCAS i fjor sommer, og vil ikke delta på toppmøtet i Kinshasa. Mer enn 250.000 mennesker er drevet på flukt i konflikten der Kabilas regjeringssoldater kjemper mot opprørsgeneralen Laurent Nkundas styrker. Nkunda er tutsi med et tett forhold til myndighetene i Rwanda, ifølge eksperter. (©NTB)