- SV burde ha brutt ut av regjeringen

- SV burde ha brutt ut av regjeringen Les mer Lukk

<pStortingsrepresentant Rolf Reikvam mener jagerflykjøpet er et så smertelig nederlag for SV at partiet burde ha brutt ut av regjeringen.</p


– Dette er en sak som ryster SV helt inn i grunnvollene. Partiet er tuftet på NATO-motstand og nedrustning, sier Reikvam til NTB.

Han var én av tre i SVs stortingsgruppe som torsdag kveld stemte imot forslaget om å ikke ta dissens i regjeringen i jagerflysaken. De to øvrige, May Hansen og Bjørn Jacobsen, ville fredag ikke utdype sitt standpunkt ytterligere.

– Jeg mente vi minst måtte ta dissens i en sak som er så alvorlig for partiet, sier Reikvam.

Han mener saken er så alvorlig at SV burde ha vurdert å forlate regjeringskontorene.

– For egen del ville jeg nok ha konkludert med at vi burde gå ut av regjeringen, sier han.

Fortsetter

Rolf Reikvam er ganske alene i SVs stortingsgruppe om å mene at kjøpet av amerikanske F-35 taler for oppbrudd i den rødgrønne leiren. Hans partikolleger medgir at saken er et nederlag for SV, men ikke større enn at regjeringssamarbeidet fortsetter. Reikvam innrømmer også selv at sannsynligheten for det er stor.

– Den er ikke bare stor. Den er fastlagt, i og med at flertallet i stortingsgruppa har sagt at vi ikke engang skal ta dissens.

Han er skuffet over at regjeringspartnerne ikke viser større respekt for SVs historie og sjel.

– Det som overrasker meg aller mest er at denne beslutningen måtte fattes nå. Disse flyene skal fases inn i Forsvaret fram mot 2020. Det er helt unødvendig av Arbeiderpartiet å presse dette igjennom nå. Regjeringen burde ha ventet til etter valget i 2009. Jeg har vansker med å se hvilken sak som kan være større enn denne, sier han.

Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen er like skuffet som Rolf Reikvam over regjeringens avgjørelse. I en kommentar i egen avis slår han fast at det er «game over» for den rødgrønne regjeringen.

– For venstresida er tida nå inne til å vurdere hvordan den skal forholde seg til det rødgrønne regjeringssamarbeidet. Det er åpenbart at den har sluttet å fungere som kollektiv, mener Braanen.

Pruting

SVs primærstandpunkt var at Norge ikke burde kjøpe nye jagerfly i det hele tatt, men når det først skulle skje, gikk partiet med liv og lyst inn for svenske Gripen.

Til tross for at flere i SV er skeptiske til regnestykket, tar partiet til etterretning regjeringens lovnader om at det amerikanske F-35 ikke bare er best, men også billigst. Når nederlaget først er et faktum, setter SV alt inn på å redusere utgiftene til det som beskrives som Fastlands-Norges største investering noensinne.

–48 fly er et gigantisk antall. Nå må vi jobbe for å få ned antallet og kostnadene, sier SV-representant Hallgeir Langeland til Dagsavisen.

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen sa torsdag at hun sitter i en den beste posisjonen til å få til et kjøp som er så billig som mulig.

Ikke bestemt antall

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen understreker at regjeringen ennå ikke har bestemt seg for hvor mange fly som skal kjøpes inn.

– Kampflygruppens anbefaling er kjøp av 52 operative fly, og fire fly som til enhver tid brukes til opplæring. Regjeringen har ennå ikke tatt endelig stilling til antallet. Det vil vi gjøre når vi etter planen legger fram stortingsdokumentet 18. desember, sier Strøm-Erichsen til Bergens Tidende.

Norge regner med å måtte betale 163 milliarder kroner for 48 jagerfly fra amerikanske Lockheed Martin. (©NTB)