Har ikke tatt stilling til antall fly

Statsminister Jens Stoltenberg og forssvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen informerte torsdag ettermiddag, om at regjeringen går inn for at dagens F-16 erstattes med amerikanske F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) Les mer Lukk

<pRegjeringen har ikke bestemt seg, men legger 48 fly til grunn. Forsvarsdepartementets kampflygruppe går inn for kjøp av 56 JSF kampfly F-35. </p

F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF). Foto: Scanpix

Norge regner med å måtte betale 163 milliarder kroner for 48 jagerfly fra amerikanske Lockheed Martin. Flyene som skal erstatte dagens F-16-flåte har en prislapp på 18 milliarder kroner i anskaffelse pluss antatte 145 milliarder i livsløpskostnader.

Les også:

Dette blir prisen

- Grpen er som F16

Men antall fly er ikke hogget i stein. Forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier til Bergens Tidende at regjeringen ikke har tatt stilling til det endelige tallet:

– Kampflygruppens anbefaling er kjøp av 52 operative fly, og fire fly som til enhver tid brukes til opplæring. Regjeringen har ennå ikke tatt endelig stilling til antallet. Det vil vi gjøre når vi etter planen legger fram stortingsdokumentet 18. desember, er beskjeden fra forsvarsministeren.

Den angitte prisen på 18 milliarder dekker imidlertid kjøp av 48 fly, et tall regjeringen ifølge Strøm-Erichsen satte opp for å ha et sammenligningsgrunnlag mellom JAS Gripen og JSF.

Dersom regjeringen velger å følge ekspertgruppens anbefaling om 56 fly, vil den samlede kjøpesummen stige til 21 milliarder kroner, ifølge BT.

Strøm-Erichsen sier at regjeringen heller ikke har tatt endelig stilling til hvordan kjøpet skal finansieres. (©NTB)