Ingen løsning på piratdrama i Indiahavet

Oljetankeren MV Sirius Star ble kapret av pirater 15. november. Foto: Scanpix/Reuters. Les mer Lukk

<pSaudiarabiske forhandlere fortsetter samtalene med somaliske pirater om frigivelse av den kaprede supertankeren Sirius Star. </p

Mogadishu (NTB-Reuters-DPA): Flere store rederier vurderer nå å styre klar av Suezkanalen og Rødehavet.

Tidligere har norske Odfjell tatt en beslutning om å forsøke å unngå de utsatte farvannene. Torsdag opplyste Frontline og danske A.P. Møller-Mærsk at også de vurderer å la sine tankskip følge den alternative ruten rundt Kapp det gode Håp på sørspissen av Afrika.

Utspillene kommer som en reaksjon på kapringen av den saudiarabiske oljetankeren Sirius Star.

Pirater tok kontroll over skipet, som er lastet med olje verdt over 700 millioner kroner, langt ute i Indiahavet sist mandag.

Krever FN-handling

En talsmann for A.P. Møller-Mærsk sa torsdag at sjørøverproblemet ikke kan løses av skipsfartsnæringen alene.

– Problemet må håndteres av myndighetene i de berørte landene og av verdenssamfunnet som helhet, framholdt Søren Skau.

Den afrikanske union AU mener FN må stanse konflikten på land i Somalia, hvis det skal bli mulig å stoppe sjørøveriet.

En av kaprerne om bord på Sirius Star framholder overfor nyhetsbyrået AFP at piratene ønsker en rask løsning på saken. – Vi krever 25 millioner dollar (nesten 180 millioner kroner) fra de saudiarabiske eierne av tankskipet, og vi vil ikke ha noen lange diskusjoner om hvordan dette skal håndteres, sier Mohamed Said.

Sirius Star er en av verdens største oljetankere og det største fartøy somaliske pirater noen gang har tatt kontroll over. Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen IMB betegner situasjonen i farvannene rundt Afrikas Horn som ute av kontroll.

Vil trygge Rødehavet

Sju arabiske land drøftet torsdag piratproblemet generelt og kapringen av Sirius Star spesielt på et møte i den egyptiske hovedstaden Kairo. De lovet at sjørøveriet ikke skal få spre seg inn i Rødehavet, men varslet ingen konkrete tiltak for å stanse piratene.

Deltakerne på Kairo-møtet pekte på politiske, økonomiske og humanitære forhold i Somalia som medvirkende årsaker til piratproblemet utenfor den somaliske kysten. De understreket samtidig at de vil gjøre sitt for at det skal være trygt å seile i Rødehavet.

Men det egyptiske utenriksdepartementets talsmann Hossam Zaki tilføyde at de sju landene ikke har militær slagkraft nok til å føre væpnet kamp mot sjørøvere. Bare USA, vesteuropeiske land og enkelte land i Asia har slik slagkraft, sa Zaki.