SV skuffet over at amerikansk er billigst og best

Leder i SV, Kristin Halvorsen, og partiets parlamentariske leder, Inge Ryan, kommenterte på en pressekonferanse torsdag kveld forsvarsministerens anbefaling av amerikanske kampfly som erstatning for F-16. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX. Les mer Lukk

<pSV-leder Kristin Halvorsens humør var ikke på topp da hun torsdag kveld innkalte pressen for å fortelle at SV godtar at Norge kjøper amerikanske jagerfly og ikke tar dissens i regjeringen.</p

Oslo (NTB-Kjell T. Barøy): – Mange SV-ere hadde håpet at regjeringen ville velge svenske JAS Gripen, blant annet fordi det kunne åpnet perspektiver for svensk-norsk industrisamarbeid og tettere forsvarspolitisk samarbeid, sa Halvorsen.

Til tross for skuffelsen, tyder lite på at SV-ledelsen nå risikerer alvorlig bråk internt i partiet over regjeringens beslutning i flysaken.

Les også: Dette er Norges nye jagerfly

Kun tre medlemmer av SVs stortingsgruppe gikk inn for at SV skulle ta dissens i regjeringen, ifølge SV-lederen.

– Det store flertall anbefalte ikke dissens, og ingen i stortingsgruppen mener at saken er av en karakter som tilsier at SV bør gå ut av regjeringen, sa Halvorsen.

Skuffet

I tillegg til å legge regjeringens avgjørelse fram for partiets stortingsgruppe torsdag, ble saken også behandlet i sentralstyre og på en telefonkonferanse med landsstyret. Ingen i sentralstyret eller landsstyret murret om dissens i saken, eller antydet at SV må gå ut av regjeringen, ifølge Halvorsen.

– I likhet med inntrykket som kanskje har festet seg blant nordmenn flest, trodde også SV-ere flest at de svenske flyene ville bli billigst. Men alle utredninger som er gjort i saken og eksterne kvalitetssikringer konkluderer med at amerikanske Joint Strike Fighter både blir det billigste og beste flyet for norske forsvarsbehov i nord, sier SV-lederen.

Stolt over prosessen

Til tross for at SV-lederens humør ikke var helt på topp da hun kunngjorde at JAS Gripen nå er ute av den videre prosessen, avviser både hun og Svs parlamentariske leder Inge Ryan at regjeringspartiet SV hadde en vond dag torsdag.

– Det er ikke et nederlag for SV, men et nederlag for svensk-norsk industrisamarbeid, sier Ryan, som også deltok på pressekonferansen.

SV-leder Kristin Halvorsen gjør det klart at SVs landsstyre ikke samles tirsdag for å overprøve regjeringens beslutning.

– Det er ikke mulig for landsstyret å velge JAS Gripen. Det er et dyrere fly og har ikke samme kvalitet for oppdrag i nordområdene, sier SV-lederen.

Det landsstyret vil bli forelagt, er den delen av grunnlaget for regjeringens beslutning som er offentlig.

Regjeringen har vært avskåret fra å informere tidligere, blant annet fordi opplysningene har inneholdt børssensitive opplysninger og derfor ikke kunne sirkulere blant veldig mange uten risiko for juridiske konsekvenser.