Kåfjord tror det snur

Fotballpresident Sondre Kåfjord (t.h.) har ingen planer om å skifte ut Åge Hareide med det første. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pFotballforbundet har startet jakten på Åge Hareides etterfølger, men Sondre Kåfjord har ingen planer om å bytte landslagssjef før kontraktens utløp.</p

– Det vi har gjort er å begynne å se på kravspesifikasjoner for en ny trener, for det vet vi at vi skal ha i 2010. Det skulle bare mangle at vi ikke tenkte framover, sa fotballpresident Kåfjord på vei hjem fra Ukraina torsdag.

Han ga Hareide full tillit da det blåste som verst etter at det ble bare ett poeng i de to VM-kvalifiseringskampene forrige måned, og gjentok tillitserklæringen dagen etter 0-1-tapet i Dnepropetrovsk.

– Ja ja, han har fortsatt tillit. Dette forandrer ikke noe, sa Kåfjord.

– Selvfølgelig forstår jeg at det stilles spørsmål når vi ikke vinner kamper. Dette har ikke vært noen stor sesong for norsk fotball, men jeg ser grunn til å være optimist. Det skal ikke mye til før det snur, det har vi sett før.

Men det er mye som trenger å snus for at Norge skal få et tilfredsstillende landslagsår i 2009. Se bare her:

Mørketiden

*En hel landslagssesong uten seier, for første gang siden Tor Røste Fossens debutsesong i 1978.

*Hareides lag overvintrer på sisteplass i VM-kvalifiseringen, og blir der iallfall til juni.

*Norge har falt til sin laveste plassering på FIFA-rankingen noensinne (54), og fallet fortsetter trolig i desember.

*Laget har ikke scoret på de tre siste kampene og skapte ikke én sjanse mot Ukraina. Seks mål på hele sesongen er det minste siden 1978, og en firedel av fjorårets målfangst.

*Landslaget er i ferd med helt å miste grepet om folket. Visjonen om «folkets lag» er med andre ord i ferd med å dø.

Opp fra knærne

Kåfjord er ikke så sikker på det siste.

– Det er veldig enkelt å slå fast at begeistringen blir større når vi vinner kamper. Men det norske folk er skikkelig lystne på suksess, og det skal ikke mye til før det tar av igjen. Jeg husker i fjor vår, og det gjør sikkert dere også. Da var landslaget så mye verd, sa han og viste med hånden langt nede ved knærne.

– Så vant vi to kamper (4-0 mot Malta og Ungarn), og så ville alle på kamp igjen.

Kåfjord finner grunn til optimisme ikke bare i historien, men også i årets sesong.

– Landslagsåret begynte VELDIG dårlig, med to treningskamper hvor også prestasjonene var dårlige. I kampene før kvalifiseringen presterte vi bedre, men så begynte marginene å slå mot oss. Vi har 2 poeng, men har vært utrolig nær å stå med 7, sa han.

– Lyspunktet i gruppen er at det ikke bare er Norge som taper fotballkamper. Vi har skikkelig heng på playoffplassen. Både mot Island og Skottland var vi klart bedre enn motstanderlaget. Hadde prestasjonene vært like dårlige som resultatene, ville jeg vært rimelig mindre optimist. (©NTB)