Sliter med å glemme OL-skuffelsen

Jaysuma Saidy Ndure er frisk igjen, og satser for fullt framover. Men OL-skuffelsen er på ingen måter glemt. (Foto: Scanpix.) Les mer Lukk

<pJaysuma Saidy Ndure er kvitt strekkskaden som ødela OL for ham, men innrømmer at han sliter med å riste OL-skuffelsen av seg.</p

– Det tok et par måneder etter at OL var over før jeg kunne begynne å trene igjen. Så lang tid tok det å bli kvitt skaden. I den perioden kunne jeg ikke løpe eller trene så mye, for jeg tok ikke sjansen på å skulle bli skadet igjen.

– Jeg må bare innrømme at det var en veldig tung tid for meg. Stort sett murte jeg meg inne hjemme. Jeg ville ikke snakke med noen. Nei, da hadde jeg det ikke bra, sier Jaysuma Saidy Ndure til NTB.

Nå er han tilbake i rampelyset igjen.

Han er i gang med treningen og forberedelsene til en ny sesong med Benjamin Jensen som trener i det daglige, men med Olav Magne Tveitå som ansvarlig. Det er gammeltreneren som lager treningsprogrammene og som får rapportene fra Jensen og Ndure etter hver eneste treningsøkt.

Sist Ndure møtte norsk presse ville han ikke si et ord. Det var etter at han hadde kvalifisert seg for semifinalen på 200 meteren i OL. Han pådro seg en strekkskade i løpet og måtte trekke seg fra semifinalen.

Det siste vi så av ham var at han forlot «Fugleredet» gråtende og fullstendig nedbrutt.

Forsiktig

Skademarerittet for Ndure begynte allerede i det første stevnet i Doha i begynnelsen av mai. Han satte norske rekord på 100 meteren i sesongåpningen, men pådro seg samtidig en strekkskade som han mer eller mindre slet med hele sesongen.

– Jeg har allerede forandret på opplegget. Nå gjelder det å være forsiktig.

- Jeg trener derfor ikke sprint i det hele tatt akkurat nå, men løper en del 200 og 300 metere. Jeg må bygge meg opp rolig og forsiktig. Det gjelder å unngå skader, og derfor kommer jeg heller ikke til å stille i en eneste konkurranse innendørs i vinter, sier Ndure.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jaysuma Saidy Ndure fikk en god start på OL. Her blir han nummer to u det første kvalifiseringsheatet på 200 meter. Foto: Scanpix.

Han visste at det var en viss risiko for ham å løpe i OL, for han ble skadet bare en uke før avreisen til Beijing.

Men hele sesongen var lagt opp med OL som mål, og derfor kjørte han på for fullt hele veien.

– I og med at jeg pådro meg en skade den siste uken før avreise, visste jeg at det var en risiko, men det jeg kan si er at uansett hvordan jeg hadde løpt og konkurrert i OL, så ville skaden kommet, mener Ndure.

Gambia og USA

Ndure kommer til å reise til Gambia om en måneds tid for å trene i fire uker. I slutten av januar kommer han til å legge en treningssamling til USA, akkurat som i fjor.

Han sier også at han kommer til å fortsette å trene en del sammen med den gamle sprinteren John Ertzgaard, selv om Ertzgaard formelt har lagt opp.

Benjamin Jensen kommer til å ha overoppsynet med den daglige treningen med Olav Magne Tveitå som hovedansvarlig og som en mentor.

Dessuten kommer friidrettsforbundet til å følge Ndure tett for å unngå av sprintjuvelen pådrar seg samme skademarerittet som i fjor.

– Det kommer nok til å ta litt tid ennå før jeg har lagt skuffelsen fra OL helt bak meg. Jeg prøver så godt jeg kan og kommer nok over det en dag, sier Ndure til NTB.

Tre hovedmål

Han har satt seg tre hovedmål kommende sesong. Etter sesongåpningen i begynnelsen av juni, blir det å gå inn for europacupen i Bergen, Bislett Games og VM i Berlin.

– Det kommer absolutt ikke til å bli snakk om noen sesongåpning i Doha. Jeg har ikke gode minner derfor, og du kan godt si at jeg angrer på at jeg sesongdebuterte der i år, sier han.

Men han er helt overbevist om at han kommer tilbake for fullt, og at han skal være i stand til å løpe fort.

– Jo, jeg kommer til å satse på å sette personlige rekorder på både 100 og 200 meter. Jeg er helt sikker på at jeg skal bli i stand til å løpe skikkelig fort igjen, sier Jaysuma Saidy Ndure.

Tett oppfølging

Han kommer til å få tett oppfølging fra Norges Fri-idrettsforbund gjennom vinteren og inn i neste sesong, der VM i Berlin er hovedmålet.

– Jo, jeg kan bekrefte at forbundet kommer til å følge Ndure tett, men jeg kommer også til å ha et personlig ansvar for å følge ham opp, i og med at han er med i elitegruppen vår, sier sportssjef Ronny Nilsen til NTB.

– Jeg synes det ser veldig bra ut nå, og stoler på det opplegget han har med trener Benjamin Jensen.

- Men før Ndure tenker på å konkurrere igjen må han være 100 prosent på beina og helt skadefri, understreker Nilsen.