Stoltenberg: – Unaturlig med budsjettforlik

Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag morgen i Oslo. Til høyre bak, sitter Aslaug Haga. Foto Lise Åserud / SCANPIX. Les mer Lukk

<pUnder den muntlige spørretimen onsdag sukket den ene partilederen etter den andre over at regjeringen verken søker eller følger råd som kommer fra opposisjonen.</p

Oslo (NTB-Per Christensen): – Jeg skjønner hva flertallsmakt innebærer, det er ikke det. Men jeg må si jeg reagerte da statsministeren uten videre konstaterte at budsjettet vil bli vedtatt i Stortinget uten endringer av betydning. Og det gjorde han før opposisjonen hadde lagt fram sine alternative budsjetter og Stortinget hadde behandlet regjeringens utkast, sa Venstre-leder Lars Sponheim.

Egner seg ikke

Statsministeren svarte at mange sakskomplekser egner seg for brede forlik, slik som klima, pensjoner og tiltakspakke for bankene. Men altså ikke statsbudsjettet.

– Vi kan ikke ta ut én bit av budsjettet og gjøre den til gjenstand for et forlik. Statsbudsjettet egner seg ikke for slike enkeltforlik. Vi må ha flertall for helheten, ikke minst bruken av oljepenger, sa Stoltenberg.

Han viste til at Fremskrittspartiet plusser på over 30 milliarder kroner, mens Kristelig Folkeparti vil øke rammen med 6 milliarder.

– Opposisjonen spriker jo i alle retninger. Istedenfor å hakke på oss, kunne dere jo forsøke å få til noe sammen. Lykke til, sier jeg!

Sponheim mente imidlertid at dette har vært en helt spesiell høst, preget av stor usikkerhet og gryende svikt i eksportmarkedene.

– Mindretallet skal bli hørt. Stoltenberg skal ha respekt for at det blir en reell behandling i Stortinget. Det er ikke for sent å ta seg inn. Selv om svevet har vært uryddig, er det fortsatt mulig å lande pent, mener Venstres leder.

Tilpasset

Statsministeren holdt på sine tidligere uttalelser om at budsjettet er svært tilpasset den økonomiske situasjonen Norge står overfor. Han gjentok sine forsikringer så mange ganger at Frps nestleder Per Sandberg lurte på om det var blitt ekko i stortingssalen.

– Nå har statsministeren gjentatt seg selv sju-åtte ganger. Kanskje han snart kan komme med noen egne vurderinger og ikke bare lese opp fra de medbrakte papirene, sa Sandberg irritert.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner dro på litt ekstra og hevdet at Stoltenberg har brukt den samme retorikken i ti år.

Stortingets finanskomité avgir innstilling om budsjettet torsdag, og det blir som Stoltenberg sier. Komitéleder Reidar Sandal (Ap) opplyser til NTB at regjeringspartiene har plusset på 100 millioner kroner, men at budsjettet ellers blir vedtatt slik det kom fra regjeringen i begynnelsen av oktober.