Opprørerne trekker seg tilbake i Kongo

En av regjeringshærens stridsvogner kjører gjennom den plyndrede byen Kirumba øst i Kongo. Opprørsstyrkene til Laurent Nkunda skal onsdag ha trukket seg tilbake fra to viktige fronter nord for Nord-Kivus provinshovedstad Goma. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/SCANPIX Les mer Lukk

<pOpprørerne i det østlige Kongo trekker seg tilbake på to viktige fronter, angivelig for å gi FN-forsøkene på å oppnå fred i området en ny sjanse.</p

En regjeringssoldat går gjennom den plyndrede byen Kayna øst i Kongo. En talsmann for opprørerne opplyser at de skal møte representanter for regjeringshæren onsdag. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/SCANPIX

Det skjer dagen etter at den avhoppede generalen Laurent Nkunda, som leder opprøret, varslet at han ville gjennomføre en delvis tilbaketrekking som en vennlig gest til FNs fredsutsending.

En talsmann for FNs fredsbevarende styrker (MONUC) bekrefter tilbaketrekkingen fra to viktige fronter omkring 80 kilometer nord for Nord-Kivus provinshovedstad Goma.

Opprørsstyrkene ønsker at FN-soldater skal fylle tomrommet som oppstår etter onsdagens tilbaketrekking.

– Så langt jeg vet er MONUC i ferd med å omgruppere, sier opprørernes talsmann, Bertrand Bismimwa.

Krisen i Øst-Kongo ble kraftig trappet opp da Nkundas tutsimilits i slutten av august startet sin fremrykning gjennom det østlige Kongo. FN anslår at 250.000 mennesker er drevet på flukt de siste tre månedene.

Planlegger møte

Representanter for Nkunda, MONUC og Kongos regjering skal møtes onsdag for å diskutere praktiske spørsmål i forbindelse med tilbaketrekkingen og demilitariseringen av området, opplyser FN-styrkens talsmann, Jean-Paul Dietrich.

I et møte med FNs spesialutsending, Olusegun Obasanjo, sist helg slo Nkunda fast at han ønsker å forhandle om en våpenhvile med regjeringen.

Opprørerne sier tilbaketrekkingen gjennomføres for å gi fredsbestrebelsene en ny sjanse. Men Nkundas soldater står fortsatt like utenfor Goma, som med sine 500.000 innbyggere er den største byen i området.

Komplisert

Situasjonen på bakken er blitt ytterligere komplisert de siste dagene, blant annet på grunn av kamper mellom den normalt regjeringsvennlige Mai Mai-militsen og styrker fra nettopp regjeringen.

Minst to krigere fra militsen skal ha blitt drept i kampene, som brøt ut i byen Kirumba.

Samtidig har Frankrike fremmet et forslag i FNs sikkerhetsråd om å øke antallet soldater i MONUC.

FN-styrken, som teller nesten 17.000 soldater, er blitt kritisert fordi den verken har klart å stanse opprørernes fremrykning eller beskytte sivilbefolkningen øst i Kongo. (©NTB)