Israel gjeninnfører blokade av Gazastripen

Israel gjeninnfører blokade av Gazastripen Les mer Lukk

<pIsrael stengte nok en gang grenseovergangene til Gazastripen tirsdag, på tross av at hjelpeorganisasjoner advarer om mat- og drivstoffmangel.</p

Gaza by (NTB-Reuters-AP): Talsmann for det israelske militæret, Peter Lerner, sa tirsdag kveld at nye rakettangrep fra Gazastripen førte til at blokaden av området ble gjeninnført.

Israelske stridsvogner og bulldosere kjørte noen hundre meter inn på Gazastripen tidligere på dagen der de ifølge lokale innbyggere ødela jordbruksområder.

Palestinske geriljagrupper skjøt mot stridsvognene, men ilden ble ikke besvart.

Senere ble det skutt raketter mot flere israelske landsbyer, uten at noen kom til skade.

– Lovstridig

33 lastebiler med forsyninger fikk lov til å slippe inn på Gazastripen mandag, men dette er langt ifra nok til å bedre forholdene for de 1,5 millioner innbyggerne, sier flere hjelpeorganisasjoner.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, ba tirsdag Israel om å heve blokaden øyeblikkelig.

– Den må avsluttes nå. Blokaden strider mot internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov, sa Pillay.

– Ensidig

Det israelske utenriksdepartementet sa på sin side at Pillays vurdering av situasjonen er ensidig og basert på feilaktig informasjon fra Hamas.

Aktivister fra den israelske venstresiden demonstrerte tirsdag mot de fornyede kampene i Tel Avivs gater. Demonstrantene tok blant annet til orde for våpenhvile og samtaler med Hamas.