Soldater flykter fra opprørere i Kongo

Et medlem av Mai-mai-militsen med et tradisjonelt spyd i nærheten av byen Kanyabayonga der tutsiopprørere drev regjeringshæren på flukt tirsdag. Mai-mai-militsen kjemper vanligvis side om side med regjeringshæren, men nå skal enkelte ha vendt seg mot hæren. (Foto: Reuters / Finbarr O'Reilly / SCANPIX) Les mer Lukk

<pRegjeringssoldater i Kongo flykter, mens selvsikre tutsiopprørere lover tilbaketrekking for å kunne innlede forhandlinger med hæren.</p

Kinshasa (NTB-AFP-AP): Hæren er på vikende front i Nord-Kivu øst i landet. Regjeringssoldater skal tirsdag ha kjempet mot både offensive tutsiopprørere og militssoldater som vanligvis er lojale mot landets nasjonale styrker.

Ifølge øyenvitner sto kampene mellom flyktende soldater og Mai-mai-militsen som krevde at soldatene ga fra seg våpnene sine.

– De ser at soldater flykter, og de vil at de legger igjen våpnene sine, sier 19-åringen Bahati Maene, som selv flyktet fra kampområdene mandag kveld.

En løytnant i regjeringshæren sier at kampene med militsen var et enkelttilfelle.

– De er ikke våre fiender. De er bare vanskelige å kontrollere og samarbeide med, sier Jean-Pierre Lumisa.

Likevel skaper opplysningene bekymring i FN-styrken MONUC.

– Dette viser at lokale militante grupper nå rykker fram mot den nasjonale hæren, sier MONUCs talsmann Jean-Paul Dietrich

Håp om samtaler

Tirsdag ble det også meldt om kamper mellom regjeringsstyrker og tilhengerne til tutsiopprøreren Laurent Nkunda ved Kanyabayonga, 130 kilometer nord for provinshovedstaden Goma.

En talsmann for tutsiopprørerne sier imidlertid at Nkundas styrker vil trekke seg tilbake fra området for å tillate forhandlinger med regjeringshæren.

Håpet er at det kan holdes et møte allerede onsdag, der partene skal diskutere delelinjer for å hindre flere sammenstøt.

Tar kontroll

Nkunda erklærte også en ensidig våpenhvile i oktober, men siden den gang har tutsiopprørerne befestet kontrollen over store områder i Nord-Kivu. Ifølge hjelpearbeidere har de utpekt lojale menn til å lede lokalsamfunnene, mens unge menn og gutter er blitt tvangsrekruttert til opprørshæren.

Siden kampene begynte for alvor i august, er minst 250.000 mennesker jaget på flukt.

Verdens matvareprogram er nå i ferd med å trappe opp matutdelingen til flyktningene, men sikkerhetssituasjonen beskrives fortsatt som «flytende», og hjelpearbeiderne må eskorteres av FN-styrker.

I en flyktningleir med 19.000 mennesker sto folk tirsdag i lange køer for å få utdelt en hånd med salt, noen kopper matolje og noen få kilo maismel og bønner. Rasjonen skal vare i 20 dager, men likevel var de fleste lykkelige over endelig å få mat, ifølge nyhetsbyrået AP. (©NTB)