Hareide matcher de unge

Fotballpresident Sondre Kåfjord (t.h.) og landslagssjef Åge Hareide ble på tradisjonelt, ukrainsk vis ønsket velkommen med brød og salt da de ankom flyplassen i Dnepropetrovsk mandag ettermiddag. Foto: Erlend Aas/SCANPIX. Les mer Lukk

<pÅge Hareide må greie seg uten mange av sine mest rutinerte spillere mot Ukraina. Han nytter sjansen til å matche de unge.</p

Dnepropetrovsk (NTB-Sjur Natvig): – Når jeg ser på troppen så er det veldig mange som har få kamper. På en eller annen måte må vi få gitt erfaring til de unge vi håper vil melde seg på fram til kampen mot Makedonia i juni, sier landslagssjefen.

Treningen på Meteor stadion mandag kveld tyder på at han vil sende to debutanter ut på vingene onsdag. Eirik Huseklepp opererte på høyre kant og Trond Olsen på venstre hele økten.

Det ble spilt ni mot ni, og førstevalgene minus vinger herjet fælt med «reservene». For Stabæk-spillerne Morten M. Skjønsberg og Jon Inge Høiland må det ha vært déjà vu fra cupfinalen da Moa og Daniel Fredheim Holm lekte inn det ene vakre målet etter det andre.

Vålerenga-duoen stiller i spissrollene onsdag. Backrekka foran keeper Jon Knudsen består av Tom Høgli, Tore Reginiussen, Brede Hangeland og John Arne Riise, mens Christian Grindheim og Per Ciljan Skjelbred er sentral midtbane.

17 kamper på åtte mann

Det betyr i så fall at åtte av spillerne i startelleveren har 17 landskamper til sammen: Huseklepp og Olsen ingen, Moa en, Knudsen, Fredheim Holm og Høgli to, Reginiussen fire og Skjelbred seks. Rutinen i laget besørges av Riise (75), Hangeland (48) og Grindheim (21).

– Neste viktige kamp er mot Makedonia, og det er den kampen vi har for øye. Da må vi jobbe med de nye spillerne som forhåpentlig melder seg på. Det har vært lett å bruke spillere med erfaring som John Carew og Steffen Iversen, men vi må ikke bli for avhengig av enkeltspillere. Vi må ha flere alternativer, sier Hareide.

Han gjorde det klart at Moa og Fredheim Holm får rollene Carew og Iversen vanligvis har hatt, og sa at det blir spilletid for Huseklepp, Olsen og Tarik Elyounoussi.

– Det er spillere jeg vil gi erfaring på dette nivået. Jeg lar ikke alle tre starte, men de skal få prøve seg, sier han.

Perfekt motstander

Hareide mener Ukraina er en perfekt motstander til å trene på å møte Makedonia.

– Det er klassisk Balkan, mye ball men raske i kontringene. Vi må ha god kontradekning. Defensivt spiller de en blanding av markering og sonemarkering. Vi skal ta dem på klassisk vis, ved å vinne ballen og bruke den raskt framover.

Hareide trenger en seier for å unngå Norges første seiersløse sesong siden 1978, men han antyder at det viktigste onsdag blir å gi de unge erfaring.

– Resultatet er aldri underordnet for meg, men vi kan ikke la være å gi erfaring. Om man vil oppnå noe, må man tore, sier han.

Og han tør tydelig å sende et uerfarent lag ut på Dnipro Arena søndag.

Norges trolige lag (4-4-1-1): Jon Knudsen – Tom Høgli, Tore Reginiussen, Brede Hangeland, John Arne Riise – Erik Huseklepp, Christian Grindheim, Per Ciljan Skjelbred, Trond Olsen – Daniel Fredheim Holm – John Carew. (©NTB)