– Et avgjørende slag mot ETA

– Et avgjørende slag mot ETA
<pMannen som er mistenkt for å ha stått i spissen for ETAs voldelige aksjoner de siste årene, er arrestert.</p

Madrid (NTB-Reuters-DPA): Mannen som er mistenkt for å ha stått i spissen for ETAs voldelige aksjoner de siste årene, er arrestert. – Et avgjørende slag mot ETA, sier Spanias statsminister.

Den baskiske separatistgruppa ETA kan nok en gang ha mistet en av sine mest sentrale og aktive skikkelser.

Garikoitz Aspiazu Rubina (35) regnes som ETAs «militære» leder. Han er kjent under navnet Txeroki og ble pågrepet natt til mandag i byen Cauterets i Pyreneene.

Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero understreker at arrestasjonen ikke betyr at det er slutt på alle terrorhandlinger fra ETA.

– Men med denne arrestasjonen har ETA fått et hardt slag mot sin organisasjon og kapasitet. I dag er ETA svakere og det spanske demokratiet sterkere, sa Zapatero.

– Uten tvil er dette et stort framskritt, en avgjørende handling.

Personlig drapsmistenkt

Txeroki mistenkes for selv å ha utført drapene på to spanske politimenn i Capbreton sør i Frankrike i desember i fjor.

Arrestasjonen er det verste tilbakeslaget for ETA siden gruppas antatte leder, Javier López Peña, ble arrestert sammen med tre andre i Frankrike i mai.

824 mennesker er drept i attentater og angrep utført av ETA i løpet av organisasjonens 40 år lange kamp for et uavhengig Baskerland.

Arrestasjonen oppfyller regjeringens løfte om å ta de ansvarlige bak drapet på to spanske politifolk i det sørvestlige Frankrike i desember i fjor, ifølge den spanske statsministeren.

Mistenkt kvinne

Også en kvinne ble pågrepet sammen med Txeroki. Begge skal ha sovet da politiet brøt seg inn i leiligheten deres midt på natten, og begge skal ha vært bevæpnet, ifølge spansk presse.

Kvinnen er muligens Leire Lopez Zurutuza, som også er mistenkt for å ha deltatt i flere angrep. Paret skal ha leid leiligheten for en uke.

Aksjonen var samordnet av fransk og spansk politi, og også den franske innenriksministeren Michèle Alliot-Marie uttrykker glede over den vellykkede innsatsen mot «baskisk terrorisme».

ETA anklages for å stå bak over 820 drap i løpet av de 40 årene gruppa har kjempet for et selvstendig Baskerland.

For et par år siden deltok gruppa i uoffisielle fredssamtaler med den spanske regjeringen, men da disse brøt sammen, gjenopptok ETA sin voldelige kamp i juni 2007.

Voldelig

Txeroki er kjent som tilhenger av ETAs voldelige linje, og han er blitt holdt ansvarlig for at fredssamtalene med Spanias sosialistregjering brøt sammen.

Han er født i den spanske byen Bilbao, og sluttet seg tidlig til en separatistisk ungdomsbevegelse som deltok i gateopptøyer.

Det antas at han sluttet seg til ETA i år 2000, og at han har deltatt i flere angrep, deriblant i drapet på en dommer i 2001.

Arrestasjon i Belfast

En ettersøkt ETA-mann ble også arrestert i Nord-Irlands hovedstad Belfast mandag.

Den 53 år gamle Juan Ignacio de Juana Chaos meldte seg selv for en domstol i Belfast og ble deretter formelt arrestert av politiet. Han er varetektsfengslet inntil en utlevering til Spania er klargjort.

Den arresterte har tidligere sonet 20 år i fengsel for flere terrorsaker, blant annet et attentat i 1986 der tolv spanske politifolk ble drept i Madrid.

Arrestasjonen nå skyldes at han ikke møtte for retten i forrige uke der han skulle svare for anklager om at han hadde forsvart terrorisme.