Atle Hamre dømt til fire års fengsel

Atle Hamre møtte mandag morgen i retten etter at ankesaken i lagmannsretten ble gjenopptatt. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX. Les mer Lukk

<pTravkusk Atle Hamre er i Agder lagmannsrett dømt til fire års fengsel for utpressing av investor Trond Wilhelmsen, melder Fædrelandsvennen.</p

Atle Hamre må etter alt å dømme finne seg et annet yrke og en helt annen bransje enn travsporten. Mandag ble han dømt til fire års fengsel for utpressing.

Agder lagmannsrett er ikke i tvil om at det var Atle Hamre (48) som var mannen som ga oppdraget om å presse kristiansandsinvestor Trond Wilhelmsen for 2,5 millioner kroner. Nå er den berømte og meritterte travkusken dømt til fire års fengsel.

Kanskje enda tøffere å akseptere er at Det Norske Travselskap (DNT) trolig vil nekte å ha noe som helst mer med ham å gjøre. Hamre ble fratatt alle rettigheter som travtrener og kusk i DNT-sammenheng da han ble suspendert første gang.

Streng suspensjon

Nå kommer travselskapets domssystem til å behandle saken for å fatte en endelig beslutning.

– Han ble suspendert under veldig strenge vilkår, og det er denne suspensjonen som er grunnlaget for den endelige behandlingen av saken, sier generalsekretær Tore Fyrand i DNT til NTB.

– Hvor store muligheter er det for at Atle Hamre blir å se på travbanen igjen?

– Dette er en veldig alvorlig dom, og det er klart at med to slike dommer på kort tid kan man jo tenke sitt, sier Fyrand.

I prøvetiden

Bare noen måneder etter at han ble løslatt på prøve fra dommen for utpressing av skipsreder Tor Christensen, ble den berømte og svært premierte travkusken på nytt pågrepet og siktet for utpressing.

Kristiansandsinvestor Trond Wilhelmsen ble forsøkt presset for 2,5 millioner kroner den 15. mars da flere personer som utga seg for å komme fra politiet, tok ham med i en bil og presset ham.

Agder lagmannsrett konkluderer med at vitneprovet til «sjeftorpedoen» er så overbevisende at det ikke kan herske noen tvil om at Hamre var hjernen bak utpressingsopplegget og mannen som ga oppdraget.

Straffen på fire års fengsel for Hamre er i tråd med påstanden til aktor, politiadvokat Leif Alexandersen. Fem andre tiltalte ble dømt til fengselsstraffer på mellom seks og åtte måneder.

Alle seks må dele ansvaret for erstatningskravet til Wilhelmsen på 200.000 kroner.

Suspendert

Hamre har levd hele sitt liv med tilknytning til travsporten. Som en kjent og svært god kusk og med spesielt gode kunnskaper om hester, har han hatt et betydelig renommé innen sporten i Norge og Sverige. Siden 1983 har han kjørt inn over 64 millioner kroner for eierne av hestene han fører.

I suspensjonsvedtaket til DNT fra 30. mars 2007, samme dag som Hamre ble varetektsfengslet, tar travselskapet fra ham alle rettigheter knyttet til travsporten.

Vedtaket fra DNT innebar at:

*Kjøre-/trenerlisens inndras.

*Får ikke adgang til totalisatorkjøringer på norske travbaner.

*Får ikke drive trening med travhest på travanlegg eid av travlag/travforbund /DNT eller disses aksjeselskap.