Nekter for vold mot Kadra

Kadra Yusuf i Oslo tingrett mandag morgen. Fem mann står tiltalt for trusler, vold og legemsfornærmelser mot henne i arpil i fjor. Bakgrunnen for overfallet er at de anklager henne for å ha fornærmet Koranen ved at hun har bedt om en nytolkning av Koranens kvinnesyn. Foto: Heiko Junge / SCANPIX. Les mer Lukk

<pIngen av de fem som er tiltalt for å ha overfalt, sparket og slått Kadra Yusuf (28) erkjente straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag.</p

Oslo (NTB-Bodil Stein): Bare en av de fem som er tiltalt for å ha overfalt, sparket og slått Kadra Yusuf (28), erkjente delvis staffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag.

Mannen som er 24 år og har somalisk bakgrunn, erkjenner at han dyttet Kadra, men han nekter for å ha slått og truet henne, slik tiltalen går ut på. Den andre mannlige tiltalte av somalisk herkomst nekter for å ha vært på stedet. Alle nekter straffskyld.

Krangelen mellom Kadra og de fem tiltalte startet utenfor utestedet Sikamikanico i Møllergata i Oslo sentrum natt til 12. april i fjor. Ifølge Kadra ble hun omringet av en rasende gjeng som anklaget henne for å ha fornærmet Koranen. Få dager før overfallet hadde Kadra stått fram i VG og snakket om nytolkning av
Koranens kvinnesyn.

Protesterte

Det var tilløp til protester fra en av de tiltalte under Kadras forklaring.

– Du sitter der og prater tull, ropte mannen. Han nekter konsekvent for at han var på åstedet da voldsepisoden fant sted.

De tiltalte er to somaliske menn på 23 og 24 år, to somaliske kvinner på 21 og 22 år, samt en 35 år gammel mann av marokkansk opprinnelse. Bare en av de fem har norsk statsborgerskap.

Kadra Yusuf ble først bedt om å fortelle hva hun husket fra voldsepisoden for halvannet år siden av aktor Anne-Cathrine Kristiansen.

Deretter ble hun detaljert utspurt av hver av de fem forsvarerne.

– Hun syns det er veldig tungt å være her, men hun klarer seg fint, sa Kadras bistandsadvokat Nadia Hall midtveis i rettsmøtet mandag.

Kadra Yusuf mener ifølge advokaten at volden mot henne er religiøst motivert og at den ble foranlediget av ting hun har sagt om islam.

– Kadra var også tidligere utsatt for vold på åpen gate. Hun ble angrepet tre ganger før gjengangrepet, forteller advokat Hall. Kadra bor i dag på hemmelig adresse.

– Jeg var livredd

Hun fortalte i retten at hun var livredd, da hun lå nede og gjengen sparket og slo henne.

– Jeg var redd for å dø, men jeg tenkte at jeg vil ikke dø på grunn av en VG-artikkel. Jeg vil hjem, fortalte hun.

Hun sa hun har hatt en vanskelig tid etterpå. Episoden i Møllergata har gjort at hun har et anstrengt forhold til det somaliske miljøet.

– Jeg drar ikke ned til Grønland, og holder en veldig lav profil. Jeg har heller ikke deltatt i noe som har med kvinners rolle og eller innvandringsdebatt i Norge å gjøre. Jeg tenker meg godt om hvor jeg ferdes i byen, sa hun.

Husker godt

Et av stridsspørsmålene under rettssaken kommer til å bli hvorvidt den ene somaliskfødte mannen deltok i voldsepisoden eller ikke. Mannen, som har advokat Frode Sulland som forsvarer, blånekter for at han var der, men Kadra står på sitt og husker helt tydelig at han gikk bak ryggen hennes og dyttet henne inn i gjengen.

– Jeg snudde meg for jeg ville ha ryggen fri, og da så jeg ham helt tydelig i ansiktet. Det var han, påsto hun og pekte på tiltalte som dekket ansiktet med hånden.

– Jeg registrerer at fornærmede er sikker på at min klient har vært på stedet. Men når han skal passe med beskrivelsen hun gir, syns jeg det er vanskelig å få til å passe, sa advokat Sulland. Han mener det viktige i saken vil bli hva andre vitner vil fortelle om dette.

Det er satt av fem dager til forhandlinger i rettssaken.