Lover å stenge Guantanamo-leiren

Barack Obama og hans kone Michelle blir intervjuet av CBS. Intervjuet sendes mandag på 60 Minutes. Foto: Scanpix/Reuters Les mer Lukk

<pUSAs påtroppende president Barack Obama lover å holde løftene om å stenge fangeleiren på Guantanamo-basen og starte tilbaketrekkingen fra Irak.</p

– Jeg har sagt mange ganger at jeg vil stenge Guantanamo, og det akter jeg å gjennomføre, sa han i et intervju på nyhetsprogrammet 60 Minutes søndag.

– Jeg har sagt gjentatte ganger at USA ikke torturerer folk. Og jeg skal sørge for at vi ikke torturerer. Dette er en viktig del av innsatsen for å gjenreise USAs moralske omdømme i verden, sa han videre.

Ut av Irak

Han sa også at han vil innfri løftet om å trekke USA ut av Irak og flytte søkelyset til Afghanistan.

– Så snart jeg er på plass som president, vil jeg innkalle generalstaben og sikkerhetsapparatet, og vi skal begynne å utarbeide en plan for å redusere antall soldater, sa han.

Han gjorde det også klart at en topprioritet for hans administrasjon blir å knuse al-Qaida en gang for alle, og at å ta Osama bin Laden til fange eller drepe ham er avgjørende for USAs sikkerhet.

Kriseplan

Hans første oppgave som president blir imidlertid å reparere den kriserammede amerikanske økonomien.

Noe av det første han vil gjøre etter at han er tatt i ed 20. januar, er å legge fram en omfattende plan for å stimulere økonomien, dersom ikke Kongressen allerede har fått en slik plan på plass før han overtar.

Han sa også at det ville være en katastrofe om regjeringen lar kriserammede General Motors og andre bilprodusenter gå konkurs uten å gjøre noe. (©NTB)