Knut Bjørnsen er død

- En av NRKs pillarer, sier Arne Scheie om Knut Bjørnsen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pTV-personligheten Knut Bjørnsen er død, 76 år gammel. Han er blant annet kjent som skøytekommentator og programleder for «Kvitt eller dobbelt».</p

– Det er en av NRKs store reportere og programledere som har gått bort, sier kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas til NRK.

Bjørnsen døde fredag. Han begynte som journalist i VG, og var ansatt i NRK i 30 år, fra 1961 til 1991, og begynte som sportskommentator med skøyter og friidrett som spesialområder. Han hadde dessuten selv bakgrunn som aktiv skøyteløper, og ble norgesmester for junior på Hamar i 1951. Han konkurrerte blant annet sammen med Knut «Kupper’n» Johannesen.

– Kjempekar

– Vi gikk sammen på 500 meter, og han vekslet foran meg fra ytre, sier «Kupper’n».

Skøytelegenden har kjent Bjørnsen i 60 år.

Bjørnsen (t.v) og Per Jorsett intervjuer skøyteløperen «Kuppern» etter seieren i VM i Helsingfors 1964. Foto: Scanpix

– Knut var en kjempekar. Jeg har hatt mye glede med Knut, sier «Kupper’n» til NRK.

Kringkastingssjef Bjerkaas er imponert over Bjørnsens omfattende karriere.

– Det er vel som skøytereporter, som dansekommentator og som «Kvitt eller dobbelt»-programleder han vil bli husket best. Det er jo et ganske allsidig repertoar, sier Bjerkaas.

– Fremragende kollega

Skøytekommentator Per Jorsett omtaler Bjørnsen som en av NRKs dyktigste kommentatorer noensinne.

– Han var en fremragende fin kollega. Vi reiste sammen og delte alt i 30 år, og det var aldri noen problemer. Det eneste vi var uenig om var temperaturen på rødvin, sier Jorsett til NTB.

Jorsett hadde god kontakt med Bjørnsen også etter at de to sluttet å jobbe sammen.

– Han var en ener i sitt fag, det er det ingen som helst tvil om, og han var en av de største NRK har hatt. Som menneske var han helt topp. Vi har hatt så god kontakt som mulig. Etter at han flyttet til Svelvik, har vi hatt telefonisk kontakt, og jeg besøkte ham under et sykeleie tidligere i år. Vi har stått på god fot til det siste, sier Jorsett.

Underholdning

Knut Bjørnsen er blant annet kjent fra «Kvitt eller dobbelt». Her fra programmet i juni 1985. Foto: Scanpix

Bjørnsen var også sentral i NRKs underholdningssendinger. Mest kjent er han som programleder for «Kvitt eller dobbelt» fra 1966 til 1994.

Foruten karrieren i NRK forfattet Bjørnsen fagbøker innen sport, båt og bil, og han utga biografier og romaner. I 1982 fikk han Norsk Lytterforenings ærespris.

Bjørnsens mangeårige kollega Arne Scheie sier Bjørnsen var en av de aller største personlighetene i NRK.

– Han er en av pilarene i NRK-historien gjennom 30 år med kommentarer fra skøyter og friidrett, i tillegg til de store underholdningsprogrammene som «Kvitt eller dobbelt», sier Scheie. (©NTB)