Politisjef får munnkurv etter narkoutspill

Foto: Scanpix
<pOslos politimester Anstein Gjengedal ga lørdag munnkurv til stasjonssjef Kåre Stølen. Stølen tok til orde for å flytte de narkomane til plassen foran Stortinget.</p

Hovedstadens narkomane har i årevis blitt jaget fra sted til sted. Stølen som er stasjonssjef ved Grønland politistasjon, tok derfor lørdag til orde i Dagsavisen for en storstilt aksjon under navnet «Ute av syne, ute av sinn». Aksjonen skulle finne sted på Eidsvolls plass foran Stortinget mandag.

– Ingen politiker beveger seg i områder det de narkomane oppholder seg i dag. Hvis de skal få hjelp, må politikerne se dem, møte dem, snakke med dem og ta dem på alvor, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon.

Men senere lørdag ble Stølen pålagt munnkurv av Oslos politimester Anstein Gjengedal, melder NRK.

– Dette var en sak som vakte veldig stor oppmerksomhet i media. Derfor ble det bestemt at politimesteren skulle fronte saken, sier Gjengedal.

Politimesteren medgir at Stølen har et brennende engasjement for narkotikamiljøet i hovedstaden, og sier Stølen er opptatt av at dette ikke bare er et politiproblem, men også et helseproblem.

Nei til aksjon

Gjengedal avviser imidlertid Stølens oppfordring om at de narkomane bør innta plassen foran Stortinget mandag.

Politimester Anstein Gjengedal (bildet) ga lørdag munnkurv til stasjonssjef Kåre Stølen

– Mitt svar er helt klart nei. Politiet kan ikke iverksette tiltak som oppfattes som en politisk aksjon. Det er ikke vår oppgave. Formålet med dette utspillet var å gjøre politikerne oppmerksomme på det, men jeg tror de er det. I hvert fall har de blitt det i dag, sier Gjengedal.

Politimesteren er enig med Stølen i at narkotikamisbruk er et helseproblem.

– Politiet kan ikke redde rusmiljøet ved å straffe dem. Vi må samarbeide med helse- og sosialtjenesten. Først og fremst er det et helseproblem, sier Gjengedal, og viser til at rusmisbruket ikke blir redusert ved å bøtelegge folk.

Han ber derfor om tiltak, men gjør det klinkende klart at politiet ikke kan iverksette politiske aksjoner.

Hanssen enig

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sier regjeringen har gjort for lite for de narkomane som pasientgruppe.

– Det er ingen tvil om at narkomane er en gruppe som helsevesenet har håndtert dårligst i mange, mange år. Og vi har en lang vei å gå før vi kan gjøre det på en skikkelig måte. Men vi er i gang med å gå den veien, og vi skal gå raskere og raskere, slik at tilbudet sakte, men sikkert vil bli bedre også for den pasientgruppen, sier Hanssen til NRK.

Ingen frisone

Plassen foran Stortinget kunne ha blitt Oslos største marked for kjøp og salg av narkotika hvis stasjonssjef Kåre Stølen hadde fått det som han vil.

– Vi kommer til å slå ned på kriminalitet, men de narkomane har like stor rett som alle andre til å oppholde seg i byen. Da kan de like gjerne være utenfor Stortinget som alle andre steder, sa Stølen før han ble ilagt munnkurv.

Politistasjonssjefen har tidligere fått ros fra justisminister Knut Storberget og helseminister Bjarne Håkon Hanssen for å sette søkelyset på de narkomanes problemer. Nå etterlyser han handling. (©NTB)