Lar seg ikke stoppe av syreangrep

Shamsia (17) ble angrepet med syre da hun var på vei til skolen tidligere i uka. Nå ligger hun i sykesengen i Kabul, med ansiktet dekket av salve. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pEn afghansk skolejentene som ble angrepet med syre på vei til skolen, sier at hun vil fortsette utdannelsen selv om hun risikerer livet.</p

Det var onsdag denne uken at en gruppe afghanske skolejenter ble skadd da to menn på motorsykkel sprutet syre i ansiktene deres med en vannpistol utenfor en jenteskole i byen Kandahar.

Jenta, som fikk de mest alvorlig skadene i angrepet, forteller at hun heter Shamsia.

– Jeg vil fortsette å gå på skolen, selv om de prøver å drepe meg, sier hun fra sykesenga på det militære sykehuset i Kabul.

Bar Talibans stempel

Det er ingen som har tatt ansvaret for angrepet, men mange retter fingeren mot Taliban. Under Taliban-regimet fra 1996 til 2001 kunne ikke jenter gå på skolen.

Siden regimet ble styrtet har hundretusener av jenter fått mulighet til å gå på skole, men det vært en lang rekke tilfeller hvor ekstremister har angrepet skoler, elever og lærere.

Angrepet på skolejentene har sjokkert det krigstrette landet. Afghanistans president Hamid Karzai uttalte at mennene bak angrepet er fiender av utdannelse.

Vil bygge landet

Shamsia, som nå har det meste av ansiktet dekket av salve, sier hun er nødt til å fullføre utdannelsen for å hjelpe landet sitt.

– Jeg vil fortsette studiene for å kunne være med på å bygge landet, sier hun.

Lederen for de lokale utdanningsmyndighetene Naziba Norstani, som lørdag kom på besøk til Shamsia, støtter henne fullt ut.

– Disse angrepene kan ikke stoppe utdannelse i Afghanistan, spesielt ikke for jenter, sier hun.

Dette året har til sammen 115 skoler blitt utsatt for bombeangrep eller ildspåsettelse. Frykt for sikkerheten har ført til at mer enn 640 skoler har vært tvunget til å stenge. (©NTB)