Opprørerne inntar strategisk by

En gutt som er drevet på flukt av kampene i Nord-Kivu, søker tilflukt i Kibati nord for provinshovedstaden Goma. Kongolesiske opprørere sto torsdag i utkanten av den strategisk viktige byen Kanyabayonga nord for Goma. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/SCANPIX Les mer Lukk

<pKongolesiske opprørere sto torsdag i utkanten av byen Kanyabayonga, som skal ha blitt plyndret av regjeringsstyrker tidligere denne uken.</p

– Våre styrker står like utenfor Kanyabayonga, sier Bertrand Bisimwa, talsmann for Laurent Nkundas tutsiopprørere.

To uavhengige kilder opplyser at opprørerne bare befinner seg rundt 10 kilometer fra Kanyabayonga, som ligger nord for provinsen Nord-Kivus hovedstad Goma.

Opprørsstyrkene skal ha rykket fram nesten uten motstand fordi regjeringssoldatene skal la lagt på flukt.

– Situasjonen er rolig. Vi kan se at fienden fortsatt er på flukt, sier Bisimwa.

Kanyabayonga er strategisk viktig fordi hovedveiene i Nord-Kivu møtes der. Kontroll over byen gir derfor kontroll over den nordlige delen av den kriserammede provinsen.

FN-styrken i Kongo (MONUC) ga onsdag opprørerne skylden for at tusener av sivile er drevet på flukt fra en flyktningleir nær en MONUC-base i Kiwanja 80 kilometer nord for Goma. En talskvinne for styrken sier det vil være et alvorlig brudd på folkeretten dersom opprørerne har tvunget sivilbefolkningen til å vende tilbake til sine hjem.

Samme dag lovte Kongos president Joseph Kabila å straffe regjeringssoldater som har plyndret og utsatt sivilbefolkningen i Nord-Kivu for overgrep. Ifølge MONUC har kongolesiske soldater gjort seg skyld i slike forbrytelser. (©NTB)